Da, s-a intamplat minunea si am depasit 150 kwh produsi cu sistemul meu fotovoltaic, asta desi soarele nu a fost atat de prietenos in aceste zile. Iar cand a avut buna dispozitie el, nu am avut eu cum sa consum mai mult curent electric. Dar una peste alta este bine si te invit si pe tine sa ramai aici cateva minute deoarece am sa-ti spun niste lucruri interesante despre panouri fotovoltaice, invertoare, prosumatori, instalatorii de sisteme fotovoltaice si despre influencerii de pe youtube care abordeaza acest subiect. Fa-te comod si haide sa incepem.
Inainte de orice am doua sfaturi pentru tine, daca vrei sa iti pui panouri fotovoltaice:
– Ai mare grija de unde iti iei informatia inainte de a cumpara si, ca tot esti pe internet, tin sa te atentionez sa fii cu bagare de seama de unde iti iei informatia. Chiar si eu am fost pacalit sa urmaresc niste persoane care fac clipuri cu panouri fotovoltaice si am ramas cu un gust amar. Unii aveau interese in a vinde sau monta panouri si invertoare, desi ei jurau ca au dat banii pe ale lor, altii habar nu aveau ce vorbesc si faceau clipuri doar de dragul de a se auzi vorbind si de a face vizualizari. Ai grija.
– Nu lua decizia de a cumpara un sistem fotovoltaic din ura pentru cei de la Electrica care ti-au facut 4 lei kilowatul si nu crede tampeniile ca vei deveni prosumator si vei face bani de la soare. Faza cu prosumatorul este deja fumata si este alimentata doar de firmele care au interese financiare sa iti instaleze cat mai multi kwh chiar daca mamtematic si practic va fi imposibil de amortizat costul investitiei. Nu spera ca vei deveni patron de minicentrala electrica si ca va veni casul. Au altii grija ca asta sa nu se intample. S-ar putea ca la consumul tau de aproximativ 100 kwh pe luna solutia sa fie alta, nu fotovoltaicele. Poate niste electrocasnice mai performante, niste becuri mai economice. Nu te pripi.
Sa revenim la kilowatii mei, la cei 150. Apoi iti spun si costul total cu panourile si invertorul. Acesta este graficul cu consumul pe zile. Dupa cum se observa sunt zile pline si zile mai putin pline si unele zile fara niciun kwh. Treaba sta in felul urmator. Daca as consumat de la retea zilele acelea nu as putea sa ating valoarea de 150 kwh. Atat consum intr-o luna de vara. Si am ceva aparate electrocasnice. Consumatorul meu principal este un boiler de 200 de litri care are o rezistenta de 3kw. Vara, acesta este un consumator puternic. Norocul meu ca este termoelectric si il incalzesc cu lemne o data la cateva zile- o varianta foarte economica.
Dar bine-bine, de ce ti-ai pus panouri ar intreba multi. Sincer, am gandit-o ca si o investitie. Si cand investesti trebuie sa iti faci niste calcule. Avand incalzirea pe lemne si centrala cu puffer am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca un aport la incalzirea apei din puffer in zilele senine mi-ar usura consumul de elemne destul de mult. Si am montat o rezistenta de 3 kwh in puffer si am reusit in cateva ore cu soare sa ridic apa din puffer cu aproximativ 30 de grade celsius. Asadar vara incalzesc boilerul si iarna pufferul. In plus de asta mi-am pus consumatorii importanti din baie si bucatarie pe un circuit separat, astfel incat sa consum din fotovoltaice cand e cazul. Simplu si logic, as spune. Daca nu as fi avut bolilerul si pufferul unde sa consumataita kilowati chiar nu ar avea sens sa bag atatia bani intr-un kit fotovoltaic.
Dar nu te baza pe panouri fotovoltaice iarna ca sa te incalzesti. Primele 3 luni de iarna au fost foarte neproductive, acesti 150 kwh fiind produsi in 3 luni. O nimica toata. Eu am incercat dar tot la vara o sa fie viabil sistemul.
Si acum sa vorbim despre bani si costuri. Cele mai scumpe au fost panourile fotovolatice. Am luat 10 bucati monocristaline a 455 wati fiecare. Am dat 11000 lei pe ele.
Apoi am cumparat un invertor si a trebuit sa iau unul care sa imi dea 5 kwh. Si am luat un invertor hibrid care functioneaza si fara baterii. Am dat 4000 de lei pe el si aici am facut o greseala, am pus botul la niste specialisti de pe youtube si am crezut ca fac economie daca nu iau si baterii si m-am orientat strict catre genul asta de invertoare. Si uite asa acest aparat, daca il conectez permenant cu casa si sa imi dea curent cand este soare iar in restul timpului sa treaca curentul din sistem prin el si sa imi dea de la retea, mi-a consumat 2 kwh doar in prima seara. Domnii care ii tot fac reclama uita sa mentioneze ca oamenii isi pun panouri pentru economie de energie nu pentru a plati mai mult. Este vorba de un invretor Easun.
Solutia gasita de mine pana imi iau baterie este sa il conectez cu marii consumatori doar cand este soare. Revenind la costuri am mai platit in jur de 3000 de lei pe sigurante si protectii, impamantare, cabluri si sistemul de prindere. Montajul sistemului l-am facut eu si a fost mai simplu decat lasa sa se vada montatorii. Am incercat sa cer ajutor de la mai multe persoane din domeniu dar singurul care si-a rupt din timpul lui sa ma lamureasca cu niste chestii a fost Claudiu Minciu de la canalul de YouTube cu acelasi nume. Ii multumesc si pe aceasta cale si va invit sa va abonati si la canalul lui. Revenind, daca iti configurezi cu atentie sistemul inainte de a il cumpara nu vei avea probleme si vei termina treaba in nici o zi. Facand singur montajul si am scutit vreao 70 de milioane vechi. Da, unii meseriasi din domeniu chiar profita de pe urma mirajului fotovoltaicelor. Voi aveti grija si nu actionati impulsiv. Like, share, abonare la canal. La revedere.