pierdere caldura certificate energetice

Avem nevoie de certificate energetice

Inainte de a vedea de ce avem nevoie de un certificat energetic sa vedem ce sunt aceste certificate energetice. Pe intelesul tuturor, certificatele energetice sunt acte care atesta consumul de energie al fiecarui imobil. Cu cat certificatele energetice sunt mai ”verzi„ (atesta o performanta energetica mai buna a imobilului) cu atat sansele dumneavoastra de a vinde sau inchiria imobilul sunt mai mari.

Este ceva asemanator cu clasa de energie a frigiderului de acasa, cu cat clasa este mai spre verde(A+)cu atat frigiderul consuma mai putin curent electric. Atentie, obtinerea si prezentarea acestor certificate in momentul vanzarii sau inchirierii unei locuinte sau a unui spatiu comercial, este obligatorie si desi unii oameni inca mai incearca sa ocoleasca legea, va recomand sa apelati la firme specializate pentru a obtine certificatul energetic al imobilului dumneavoastra.

pierdere caldura certificate energeticeIn anul 2013 a aparut legea nr.159 care obliga proprietarii de imobile, care vand sau inchiriaza, sa prezinte certificatul de performanta energetica inainte de a face tranzactia. Daca sunteti in situatia de a inchiria o locuinta sau de a o cumpara trebuie sa acordati o importanta deosebita asupra certificatului energetic prezentat de proprietar. Nu picati in capcana pe care o intinde proprietarul spundu-va ca pretul certificatelor energetice este mare sau ca va face o reducere doar doar sa inchideti ochii ca nu are certificat energetic. Riscurile pe care vi le asumati sunt plata unei amenzi, usturatoare, si plata unei facturi la intretinere exagerat de mare, mai ales iarna. Si uite asa s-a risipit si economia pe care credeati ca ati facut-o nedand importanta acestui certificat energetic.

Cum putem obtine certificate energetice

Pentru a va certifica imobilul trebuie sa cereti un audit energetic unei firme atestate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Dureaza maxim o saptamana obtinerea acestuia.

Cum putem obtine o certificare favorabila a imobilului

Sunt lucruri esentiale pe care trebuie sa le faceti, ce tin de confortul dumneavoastra de zi cu zi. In primul rand termoizolati cladirea cu polistiren de cel putin 8 cm. Am zis cel putin pentru ca puteti placa polistiren si de grosime mai mare. Nu va lacomiti placand un polistiren de 5 cm deoarece s-a demonstrat cu studii ca nu este rentabil. In al doilea rand asigurati-va ca aveti ferestre termopan de calitate care au si glafurile izolate cu polistiren.

Daca stati la casa este foarte usor sa respectati aceste recomandari insa daca stati la bloc si vecinii nu sunt de acord cu anveloparea blocului o solutie ar fi sa izolati apartamentul in interior cu polistiren. Un polistiren extrudat placat la interior o sa va asigure un certificat energetic foarte verde.
Concluzie: Sunt utile sau nu certificatele energetice ?
Pe langa faptul ca sunt utile, certificatele energetice sunt si o asigurare ca veti putea vinde oricand imobilul respectiv. In caz ca nu aveti certificat energetic nu va mai ramane de facut decat sa activati pe piata neagra a imobiliarelor unde ”tepele” si ”teparii” misuna precum sobolanii. Sunteti dispusi la un astfel de risc? Eu nu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.