O sa fie un articol mai consistent dar o sa afli ce grosime de vata bazaltica trebuie pusa pe fatada pentru a avea o izolatie buna. Indiferent daca iti construiesti o casa noua sau doar o renovezi pe cea veche este indicat sa faci lucrarea astfel incat termoizolarea sa fie facuta cat mai bine cu putinta.
Pe langa termopanele de calitate, vata bazaltica pe fatada iti ofera o buna termoizolatie a casei, scutindu-te de cheltuieli mari cu incalzirea pe timpul iernii iar vara oferindu-ti o binemeritata racoare in casa, fara sa mai pornesti aparatul de aer conditionat. Despre vata bazaltica voi discuta azi si iti voi spune cati centimetri de vata bazaltica sunt necesari pe fatada ta pentru a beneficia de o termoizolare buna.
Inainte de a incepe vreau sa precizez ca acest articol se adreseaza acelor 95 % dintre voi care si-au construit sau isi construiesc o casa normala, cu zidaria din BCA, sau blocuri ceramice. Pe restul de 5 procente ii respectam si pe ei dar stiu sigur ca acestia sunt focusati pe casele pasive, independente energetic, case pe care nu si le permite oricine. Ei, intodeauna vor avea ceva de comentat la casele noastre normale si vor incerca sa isi etaleze investitia de sute de mii de euro, investitie pe care si-o vor scoate in zeci de ani! Oare merita?! Probabil ca da. Daca ai o matusa Tamara care va da ortul popii si iti va lasa mostenire un cont gras in banca nu ai decat sa iti construiesti o casa pasiva! Noi ramanem la casele noastre si incercam sa le facem cat mai eficiente energetic. Iar vata minerala bazaltica pe fatada este o solutie buna.
Toata povestea a pornit de la un utilizator care mi-a comentat la un proiect de casa de pe site ca, la o casa cu zidurile groase de 40 de cm iti trebuie minim 30 cm de izolatie cu vata bazaltica. Minim. Poftim? Asa o fi pus el? Nu, el locuieste bine merci la apartament unde zidurile au 20 cm latime si fatada are 10 cm de polistiren( inca nu sunt sigur). Si, acest om isi da cu parerea pe buzunarul altora desigur, ii mai ia si in deradere pe cei care isi construiesc o casa ( ca de ce nu fac zidurile mai groase, ca de ce nu pun termopane cu 3 foi de sticla, ca de ce nu izoleaza podul cu celuloza si multe alte carcoteli care nu fac altceva decat sa bulverseze omul).
Si omul de buna credinta vrea sa stie doar ce grosime sa aiba vata bazaltica pentru fatada lui. Grosime care sa se incadreze in normativele din constructii in vigoare, grosime care sa ii ofere un coeficient de transfer termic cat mai mic. Daca avea omul bani de 50 de cm de vata nici nu mai intreba. Dar costurile izolarii cu vata de o asemenea grosime ar fi fost mai mari decat constructia casei in sine. Si probabil nu ar fi fost atenuate in aceasta viata.
Asa ca m-am decis sa va spun, in functie de tipul si de grosimea zidurilor caselor voastre, ce vata sa cumparati. Urmand indicatiile mele nu veti obtine o casa etansa, fara pierderi de caldura, dar veti cheltui cu incalzirea acesteia nici pe jumatate din cat cheltuiati pana acum. Va voi da si cifre pentru diferite tipuri de zidarie si diferite grosimi de vata, pentru ca voi sa alegeti cea mai optima izolatie a fatadei.
Eu consider ca principalul scop nu ar trebui sa fie izolarea etansa a casei deoarece atunci vor aparea alte probleme ce trebuie gestionate de aparatura scumpa. Si atunci costul per toatal al reducerii la aproape de zero a pierderilor de caldura ar fi mare.
Scopul principal al nostru, al astora 95 % care isi doresc o casa cu o buna eficienta enegetica este sa reducem pierderile de caldura cat mai mult fara a investi sume astronomice. Vrem sa investim in termoiziolarea cu vata minerala sume pe care le-am putea recupera in cativa ani.
Desi nu imi place fizica si nici macar nu sunt un specialist in domeniu, trebuie sa va arat cum am ajuns la concluziile mele. Altfel de ce m-ati crede? Pentru datele de mai jos am folosit o aplicatie, UBAKUS se numeste. Acolo sunt o multime de instrumeste care sa te ajute sa configurezi o fatada corecta in functie de tipul si grosimea zidurilor si a celorlalte straturi pe care le vei aplica astfel incat sa obtii o termoizolare a casei cat mai buna. Si asta fara sa te mai obosesti sa calculezi tu.
Deci, in functie de grosimea zidului si de tipul zidariei vom alege vata bazaltica care ne avantajeaza cel mai mult. Si nu ma refer doar la avantajele pe care ni le ofera calculele fizice ci si la cele financiare. Altfel, am pune toti vata de 30 de cm si am termina cu certurile intre noi.
Pentru acest lucru vom lua ca etalon valoarea coeficientului de transfer termic acceptata in UE, adica pierderea de caldura (se noteaza cu U . Aceasta valoare este 0,24 W/m2K( adica U = 0,24 wati pe metru Kelvin). Stiu, normativul C107 in vigoare este 0,56 W/m2K dar realitatea in piata e alta. Deci, daca o casa normala are coeficientul de transfer termic sub 0,20 W/m2K atunci e de bine. Nu e perfect dar e simtitor mai bine fata de normativ.
Cu cat U, adica coeficientul de transfer termic, este mai mic cu atat peretele este mai performant, adica pierderile de caldura prin el sunt mai scazute. Metoda cea mai eficienta pentru a realiza acest lucru este, evident, termoizolarea.
Valoarea – U este măsura trecerii fluxului de căldură prin elementul constructiv compus din unul sau mai multe straturi de material, dacă în ambele părți ale acestuia sunt diferite temperaturi ale aerului. Reprezintă cantitatea de căldură care traversează timp de 1s între materialul constructiv și aerul din apropierea sa printr-o suprafață de 1m2, când diferența de temperatură este de 1 grad K. Unitatea de măsură a valorii U este W/m2K.
În construcții valoarea U are o mare aplicabilitate atunci când se dorește determinarea pierderilor de căldură la trecerea prin elementele de construcție și este unul dintre cele mai importante criterii pentru evaluarea energetică a unei clădiri.
Valoarea U reprezintă măsura ”conductivitate termică” și calitățile termoizolante ale materialelor de construcții – de exemplu pentru alegerea unui geam sau a unei anumite ferestre. Elementele constructive cu valori U mai mici pierd mai puțină cantitate de căldură decât cele cu valori U mai mari.
Si sa incepem sa simulam diferite tipuri de zidarie si sa vedem ce vata ar fi mai potrivita.
Grosime vata bazaltica zidarie din blocuri ceramice
Zidarie de blocuri ceramice 30 cm. Daca ai o casa cu zidaria asemenatoare, nu neaparat Porotherm, important este ca valoarea lambda sa fie identica sau apropiata, trebuie sa iei in calcul urmatoarele straturi care iti vor alcatui grosimea totala a peretelui, le scriu in ordine de la interior catre exterior.
Vopseaua lavabila nu o mai pun in acest calcul desi exista unele vopsele lavabile termoizolante. La toate simularile am luat in calcul o temperatura exterioara medie de -10 grade C. Cum iernile sunt tot mai blande e logic ca cifrele ar fi mai bune.
Asadar avem 5 mm glet + 2,5 cm tencuiala cu mortar + zidul gros de 30 cm + 2,5 cm de tencuiala exterioara cu mortar + 1.5 cm de adeziv pentru vata bazaltica (cel cu care ai lipit vata si cel cu care ai tencuit-o ). Tencuiala decorativa nu o mai pun in calcul desi si aceasta are un rol foarte important, mai ales daca alegi o tencuiala decorativa de calitate superioara. Pana acum am grosimea zidului de 37 cm.
Am introdus datele in aplicatia UBAKUS si am obtinut ca pot pune vata bazaltica de 5 cm si voi avea U=0,191 W/m2K.
Este foarte bine dar ca sa elimin complet problema punctului de roua plusez si pun 10 cm de vata bazaltica si voi obtine U=0,154 W/m2K.
Daca bag mana in buzunar si mai adanc si pun 15 cm de vata bazaltica voi obtine U = 0,129 W/m2K ceea ce este deja prea bine. Sau perfect, dupa cum ar spune unii.
Dar ia sa vedem ce coeficienta termica am avea daca pun 30 cm de vata pe fatada?
U=0,087 W/m2K. Este Wow dar costul este enorm. Cine isi permite nu are decat sa puna de 30 cm. Nu pot sa nu observ faptul ca, desi am dublat vata minerala de pe fatada, coeficientul de transfer termic nu s-a injumatatit. Deci, se poate obtine eficienta energetica si fara 30 cm de vata.
Recapitulez datele pentru zidaria din blocuri ceramice de 30 cm :
- 5 cm de vata bazaltica U=0,191 W/m2K
- 10 cm de vata bazaltica U=0,154 W/m2K
- 15 cm de vata bazaltica U = 0,129 W/m2K
- 30 cm de vata bazaltica U=0,087 W/m2K
Asadar in toate simularile suntem in grafic. Depinde de buzunarul fiecaruia cat de bine izolat sa fie.
Grosime vata bazaltica la ziduri din BCA
Zidarie din BCA de 30 cm. Am luat ca etalon BCA Ytong dar poate fi si alt producator daca valoarea lambda este aceeasi sau apropiata. Daca ai o casa asemanatoare, luand in calcul straturile pe care le-am expus si la simularea blocuri ceramice de 30 cm.
Pentru BCA de 30 cm grosime si cu toate straturile de tencuieli prezentate mai sus (glet, tencuiala interior-exterior etc), daca punem vata de 5 cm vom avea U = 0,207 W/m2K. Insa se vad ceva urme de condens asa ca plusam.
Daca punem 10 cm de vata vom obtine U=0,165 W/m2K
Daca punem 15 cm de vata vom obtine U = 0,137 W/m2K
Recapitulez pentru zidaria din BCA de 30 cm
- 5 cm de vata bazaltica U=0,207 W/m2K
- 10 cm de vata bazaltica U=0,165 W/m2K
- 15 cm de vata bazaltica U = 0,137 W/m2K
Dupa cum se vede din datele de mai sus este bine sa ai o casa cu zidaria de minim 30 de cm, sa tencuiesti interior-exterior peretii si sa ai minim 5 cm de vata. Daca faci zidaria mai goasa de 30 de cm este evident ca cifrele vor da mai bine. Nu cred ca are rost sa iti prezint si alte simulari, rezultatele le intuiesti deja.
Dar ce se intampla in cazul caselor cu zidurile mai inguste de 30 de cm? Iata cum se prezinta situatia in cazul unei zidarii de 24 cm, BCA sau blocuri ceramice.
Pentru BCA de 24 cm avem:
- 5 cm de vata bazaltica U=0,241 W/m2K
- 10 cm de vata bazaltica U=0,185 W/m2K
- 15 cm de vata bazaltica U = 0,150 W/m2K
Pentru zidarie din blocuri ceramice de 24 cm avem:
5 cm de vata bazaltica U=0,223 W/m2K
10 cm de vata bazaltica U=0,174 W/m2K
15 cm de vata bazaltica U = 0,143 W/m2K
Asadar dragilor, termoizolarea nu se face cu zeci de centimetri de vata. Se poate si cu 5, si cu 10 si cu 15 cm. Dupa bugetul fiecaruia. Recomand ca, pe langa termoizorarea corecta sa se tina cont si de manoperele aparent minore care pot sa creeze un confort sporit cu bani putini. Ma refer aici la tencuiala cu mortar, la tinci, la glet, la tencuiala decorativa. Insa cel mai important aspect este grosimea zidului. Daca va construiti case cu peretii de 15 cm grosime, ca sa faceti economie, este logic ca va trebuie o fatada foarte groasa, care sa compenseze. Si unde e economia aici. ?? Va multumesc pentru atentie. Sa inceapa atacul celor 5 %. Hai rechinior, atacati!