Construcțiile sustenabile nu sunt o tendință în zilele noastre, ci un fel de necesitate care definește dezvoltarea planificării urbane. Soluțiile proecologice și eficiente din punct de vedere energetic cresc valoarea imobilelor și le sporesc funcționalitatea, reducând în același timp în mod semnificativ influența industriei imobiliare asupra mediului înconjurător. Cum putem vorbi despre echilibru în vremuri de criză? Cel mai simplu, concentrându-ne pe ceea ce câștigăm nu în teorie, ci în practică.
Speranța este în construcțiile eficiente din punct de vedere energetic
Construcțiile eficiente din punct de vedere energetic fără îndoială se vor dezvolta și mai mult în România. Dorința de a reduce amprenta de carbon, necesitatea de a spori securitatea energetică a cetățenilor, perturbările din lanțurile de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina și prețurile tot mai ridicate ale materiilor prime, sunt doar câțiva dintre factorii motivatori în această privință. Popularitatea arhitecturii eficiente din punct de vedere energetic în rândul cetățenilor este condiționată în primul rând, de faptul că este mai ieftină în exploatarea pe termen lung (în 2022, rata anuală a inflației în România a fost de 12 % – de 3 ori mai mare decât în 2021).
Așadar, de unde începeți atunci când vă decideți să construiți o casă sau un imobil comercial luând în considerare eficiența din punct de vedere energetic? Este important să alegeți materiale de construcții ecologice, să asigurați o interferență cât mai mică cu mediul natural și expunerea corectă a clădirii, să alegeți un corp și soluții constructive adecvate, să asigurați o izolație termică ridicată sau să poziționați adecvat ferestrele și ușile. Numai accesul la lumina naturală prin suficiente suprafețe vitrate sporește atractivitatea unei clădiri, are un efect benefic asupra bunăstării noastre psihice și contribuie la reducerea consumului de energie.
Smartware CLT Office Building, SĂLDĂBAGIU DE MUNTE, România. Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-86 Aero
Indiferent dacă construiți o clădire nouă sau efectuați lucrări de renovare la un imobil existent, ar trebui să luați în considerare instalarea unui sistem de recuperare, a unor panouri fotovoltaice sau a unei pompe de căldură. Costurile de achiziție sunt ridicate, dar se pot folosi subvenții de la Ministerul Mediului. În 2022, cererea a crescut considerabil, fie și numai pentru pompele de căldură menționate mai sus.
Oamenii inteligenți construiesc orașe inteligente. În ce constau acestea?
Smart City este un concept de planificare urbană care implică utilizarea de soluții tehnologice și sustenabile pentru a îmbunătăți viața urbană de zi cu zi. Printre acestea se numără construcția de parcuri fotovoltaice și amplasarea de panouri pe clădirile publice, gestionarea inteligentă a transportului urban, instalarea de camere de supraveghere nu doar pentru a spori siguranța utilizatorilor ci și pentru colectarea de date sau implementarea de sisteme comandate de la distanță pentru gestionarea iluminatului urban.
Până la jumătatea anului 2022, în România au fost finalizate nu mai puțin de 470 de proiecte Smart Cities. Titlul de oraș inteligent l-au primit printre altele localitățile Cluj-Napoca, Iași, București, Alba Iulia, precum și orășelul Ocna Mureș, care a investit 560 000 de euro într-un parc fotovoltaic de 1500 de panouri și a anunțat recent că este primul oraș independent energetic din țara noastră. Mai mult, numai datorită energiei solare produse local este posibilă iluminarea străzilor, a clădirilor instituțiilor primăriei, a școlilor și a serviciilor administrative din localitate. În practică, rezultă economii la facturi de până la 1,5-2 milioane de RON pe an.
Sara Kulturhus, Skellefteå, Suedia. Sisteme aplicate: MB-SR50N, MB-86 SI, MB-SR50N OW
Aluprof se concentrează pe soluții sustenabile
Sectorul imobiliar contribuie major la emisiile de CO2 și influențează schimbările climatice, motiv pentru care, este atât de important să se utilizeze materiale de construcții cât mai ecologice. Unul dintre acestea este aluminiul. Rezistența sa ridicată la coroziune înseamnă că componentele fabricate din acesta au o durată de viață lungă, iar densitatea scăzută permite ca structura clădirii să fie mai ușoară decât în cazul uneia din oțel. Astfel, se pot folosi mai puține materiale de construcții și se reduce impactul asupra mediului. Este extrem de important și faptul că aluminiul are posibilități de reciclare practic nelimitate. În urmă cu câțiva ani, în Canada a fost lansată o modalitate inovatoare de a produce această materie primă, producând în același timp oxigen și eliminând gazele nocive cu efect de seră produse anterior.
Se estimează că până la 30% din energie se poate pierde într-o clădire prin intermediul sistemelor de tâmplărie care nu sunt etanșe. Acesta este motivul pentru care este atât de important să achiziționați ușile și ferestrele potrivite. Oferta companiei Aluprof include soluții cu o izolație termică și acustică excelente, etanșeitate la apă și aer și calități estetice ridicate. Printre acestea se numără ușile și ferestrele cu sistemul MB-86N și două variante constructive privind eficiența energetică, precum și MB-104 PASSIVE, care, la rândul său, se potrivește perfect ideii de construcție eficientă din punct de vedere energetic sau pasivă. Casele pasive au un necesar anual de energie de mai puțin de 15 kWh/m2 – astfel încât standardele sunt mai stricte în comparație cu clădirile eficiente din punct de vedere energetic, unde cerința poate fi de trei ori mai mare.
Lancer Square, Londra, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-70, MB-86, MB-SR50N
Din perspectiva valorificării atente a spațiului urban, procesul de reabilitare a clădirilor istorice este crucial. Noile posibilități pot fi implementate chiar și pentru cele mai pretențioase detalii, iar acest lucru este posibil, de exemplu, prin ferestrele cu deschidere spre exterior, spre interior și ferestrele fixe cu sistemul MB-FERROLINE. Datorită diverselor tipuri de profile și a parametrilor tehnici excelenți, acestea pot fi adaptate cu succes la caracterul clădirii.
Una este să se respecte standardele în vigoare, dar alta este să vă asigurați că cei dragi sau colegii de serviciu sunt absolut în siguranță, nu doar față de impactul factorilor naturali ci și în caz de efracție sau de incendiu. Ferestrele, ușile și soluțiile de protecție la foc din cadrul sistemului MB-86 EI se caracterizează printr-o izolație și o etanșeitate ridicată și, mai presus de toate, protejează împotriva propagării incendiului. Ușile culisante automate rezistente la foc din sistemul MB-78EI DPA sunt soluția ideală în clădirile de utilitate publică. Aceasta soluție permite o evacuare mai eficientă în caz de urgență, întârzie propagarea incendiului și poate proteja clădirile învecinate împotriva focului.
Hiiumaa Sports Center, Hiiumaa, Estonia. Sisteme utilizate: MB-70, MB-78EI, MB-78EI DPA, MB-SR50N, MB-SR50N EI, MB-SR50N HI+
Let’s build a better future!
Ideea care stă la baza creării orașelor inteligente este în primul rând cooperarea atât în cadrul industriei construcțiilor, cât și în cadrul administrațiilor locale și centrale, precum și a comunității. Este cheia pentru a crea un oraș care funcționează ca un organism eficient, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, toate componentele sale, inclusiv clădirile rezidențiale, trebuie să fie sustenabile.
Soluțiile funcționale, eficiente din punct de vedere energetic și minimaliste oferite de compania Aluprof fac posibilă crearea unui spațiu prietenos și sigur atât pentru utilizatori, cât și pentru mediu. Vorbesc despre acest lucru nu doar în contextul unei singure proprietăți imobiliare, ci al întregii amenajări bine gândite a unui cartier sau a unui oraș, care devine un motor pentru dezvoltarea afacerilor locale. În vremuri de criză economică, avem nevoie ca niciodată de această dezvoltare sustenabilă, iar industria imobiliară are un rol extrem de important de jucat în acest sens, ne spune Hubert Nuckowski de la Aluprof.
România
Articol sponsorizat de Aluprof
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com