Tapetul este un material clasic si totusi modern, extrem de versatil. Poate fi folosit cu succes in diverse spatii, de la propria casa pana in spitale, gradinite, scoli sau orice alte interioare din mediul HoReCa. Pe noi ne-a cucerit multumita usurintei cu care se monteaza si se intretine.
Din acest motiv, vrem sa impartasim cu tine cateva informatii cu privire la acest element de decor. Vei afla care sunt avantajele unui tapet interior, cum se monteaza rapid, dar si care sunt principalele tipuri pe care le gasesti pe piata.
Avantajele tapetului interior
Tapetul se bucura de o mare popularitate in randul utilizatorilor multumita beneficiilor pe care le ofera. Acesta este si motivul pentru care dupa zeci de ani, inca mai este ales ca solutie de decorare a peretilor. Iata care sunt cele mai importante avantaje ale acestuia:
- Tapetul se poate aplica simplu si rapid peste pereti, indiferent de materialul din care acestia sunt realizati: beton, caramida, chirpici, tencuiala, pereti vopsiti etc.
- Daca este aleasa o grosime optima a acestuia, reuseste sa mascheze frumos imperfectiunile si defectele peretilor, impiedicand degradarea acestora.
- Poate fi achizitionat la preturi foarte avantajoase, fiind o investitie care se amortizeaza in timp scurt, deoarece dispune de o durata de viata indelungata (chiar si 15-20 ani, in functie de modelul ales) si nu necesita schimbarea frecventa.
- Se intretine simplu, curatandu-se cu carpa moale, perie moale sau laveta umeda, in functie de tipul de tapet pentru care se opteaza.
- Aplicarea tapetului este foarte simpla si poate fi realizata de oricine, procesul fiind unul curat.
- In situatia in care intervine nevoia de o schimbare, se poate inlatura rapid si se poate schimba cu alt model de tapet sau se poate opta pentru un model lavabil, ce poate fi vopsit dupa plac.
- Prezinta un excelent raport calitate-pret, fiind o metoda avantajoasa de decorare a peretilor.
Principalele tipuri de tapet existente pe piata
Popularitatea de care s-a bucurat tapetul de-a lungul timpului a dus la aparitia a nenumarate tipuri si variatii ale acestuia, din ce in ce mai versatile si avantajoase. Iată care sunt cele mai utilizate:
Tapet clasic de hartie
Unul din cele mai frecvent intalnite tipuri de tapet este cel de hartie, fiind de altfel cel mai accesibil din punct de vedere al pretului cu care se achizitioneaza. Se clasifica in tapet de hartie cu un strat si tapet de hartie cu doua straturi, ce se bucura de o mai mare rezistenta. Este fabricat din material ecologic, fiind astfel perfect pentru camerele copiilor, ale femeilor insarcinate sau pur si simplu, ale oricarei persoane prietenoase cu mediul inconjurator.
Permite peretilor sa respire optim si se achizitioneaza la preturi avantajoase. Este potrivit pentru utilizarea in dormitoare, holuri si livinguri. Recomandarea noastra este sa nu optati pentru tapet din hartie atunci cand vine vorba de bai si bucatarii, intrucat acestea sunt medii predispuse la umiditate, nefiind o alegere foarte fericita.
Tapetul din vinil
Se remarca prin textura elastica, versatilitate si rezistenta ridicata. Este simplu de aplicat si intins, iar daca se monteaza gresit, poate fi desprins si reinstalat. Are o grosime superioara celui din hartie, mascand frumos defectiunile peretilor si impiedicand deteriorarea lor ulterioara. Se poate curata cu detergenti si carpa moale, fiind rezistent la decolorare si uzura.
Tapetul din vinil se poate folosi in orice camera, de la bucatarii si bai, pana la dormitoare, livinguri si holuri. Este mai costisitor decat tapetul din hartie, insa dispune de o durata de viata indelungata, ceea ce inseamna ca aceste costuri se amortizeaza de-a lungul timpului.
Tapetul din fibra de sticla
Este utilizat cu precadere pentru decorarea peretilor din HoReCa, deoarece este cel mai rezistent din toate tipurile de tapet. Practic, acesta este realizat din fire de sticla fine tesute. Se curata simplu, facand fata chiar si unor detergenti puternici, agresivi. Intrucat nu emite substante chimice sau alergeni, este extrem de apreciat in spitale, clinici si gradinite. Montarea lui este simpla si permite vopsirea periodica.
Acopera defectele si semnele de uzura ale peretilor, prevenind totodata aparitia altora noi. Ofera peretilor rezistenta si le permite sa respire corespunzator. Astfel, in ciuda grosimii generoase, nu exista riscul de aparitie a mucegaiului. Este mai costisitor decat tapetul din hartie sau cel din vinil, dar este cel mai rezistent si durabil.
In functie de preferinte, ai de ales intre nenumarate modele de tapet. De la cel de hartie pana la cel din fibra de sticla, in diverse nuante si modele. Daca esti adeptul unor modele simple, poti opta pentru tapet clasic. Daca esti iubitor de arta moderna, cu siguranta un tapet cu design futurist este ceea ce ai nevoie. Iar daca esti in cautarea unei solutii de decor pentru camera copiilor, iti recomandam sa optezi pentru fototapet de perete, ce poate fi personalizat cu peisaje, personaje din filme sau desene animate etc.
Cum se monteaza tapetul?
Am mentionat pana acum ca tapetul se poate monta simplu, de catre oricine e dispus sa investeasca timp si energie in aceasta activitate. In cazul in care vrei sa pui singur tapetul, iata ce trebuie sa faci:
Sa pregatesti uneltele necesare: ai nevoie de o perie pentru tapet, un foarfece ascutit, un creion, un cutter, un fir de plumb, o rigla si un boloboc.
Sa pregatesti peretii: inainte de montarea tapetului, trebuie sa te asiguri ca il cureti de praf sau orice alte impuritati. Scoate cuiele si acopera gaurile, daca este necesar. Scoate tempora intrerupatoarele si aplicele.
Sa pregatesti adezivul: Pregateste adezivul conform instructiunilor de pe ambalaj. Nu uita ca fiecare tip de tapet necesita un adeziv cu care sa fie compatibil.
Aplica prima fasie de tapet: Prima fasie de tapet este importanta pentru ca o vei folosi ca etalon pentru cele ce urmeaza. Incepe cu peretele de langa geamul din camera, prin trasarea unei linii verticale, folosind firul de plumb. Masoara ca aceasta sa fie dreapta si aplica prima fasie de tapet, la o distanta de aproximativ 40-50 cm de geam.
Aplica restul fasiilor de tapet: Aplica restul fasiilor folosind-o pe cea dintai drept etalon, in ordinea mentionata de producator. Lipeste-le pe perete si preseaza-le de sus in jos, cu ajutorul periei de tapet. Evita lipiciul in exces. Il vei inlatura dupa ce finalizezi acest pas.
Indepartarea surplusului de material: consulta eticheta adezivului pentru a afla care este modalitate de indepartare a surplusului mentionata de producator. In principiu, acesta se curata prin tamponare, cu o carpa moale.
Opteaza pentru tapet daca esti in cautarea unei solutii practice de decorare a peretilor, care se realizeaza simplu si curat.