Subiectul hidroizolarii bailor este unul complex si inca exista persoane care, din lene sau nepasare, nu il iau in serios si pur si simplu considera ca este o etapa in plus. Mai exista o categorie de dorei, care cred ca le stiu pe toate, acestia militand impotriva hidroizolarii baii, cautand continuu motive ca sa convinga oamenii sa nu aplice hidroizolatie, invocand motive financiare.
De durabilitatea baii nu zic nimic, probabil ca nici nu conteaza ca omul de rand face niste eforturi extraordinare pentru a plati manopera si materialele amenajarii unei bai. Omul, in acea perioada, este vulnerabil si dispus sa faca unele economii, iar cand dorel ii spune ca hidroizolatia in baie este inutila, auzind ca ilustrul mester are sute de bai la activ, plus niste zeci de ani in afara, accepta propunerea expertului si renunta la hidroizolarea baii. Evident, omul nu stie ca dorel isi scuteste niste ore bune din pretiosul sau timp.
Asadar, astazi vreu sa iti spun de ce trebuie sa aplici neaparat hidroizolatie in baie si o sa iti arat si un video cu aplicarea hidroizolatiei, astfel incat sa intelegi cat mai bine cum se procedeaza si ce materiale iti trebuie.
Ce este hidroizolatia
Hidroizolatia este un material destinat prevenirii infiltratiilor de apa cauzate de posibilele fisuri ale tevilor din pereti sau pardoseala. Chiar daca gresia si faianta sunt impermeabile, rosturile chituite dintre placi pot facilita infiltrarea apei in perete. Aplicand hidroizolatie practic formam o bariera impermeabila intre suprafata finisata a peretilor si tencuiala respectiv zidarie.
De ce aplicam hidroizolatie
Aplicam hidroizolatie pentru a preveni, in primul rand. Prevenim inundarea accidentala a baii, spargerea unei tevi sau cedarea unui robinet. Aplicam hidroizolatie pentru a avea in casa un mediu sanatos, lipsit de mucegai, igrasie si alte ciuperci. Aplicand hidroizolatie crestem durata de viata a cladirii si ne asiguram un mediu de viata sanatos si confortabil.
Cum aplicam hidroizolatie in baie
Exista mai multe tipuri de hidroizolatie, si este bine sa citim inainte pe prospect. In general putem aplica hidroizolatie cu pensula, bidineaua, cu rola sau chiar airless. Mai jos ai un video cu aplicarea manuala a unei hidroizolatii monocomponente.
Unde aplicam hidroizolatie
In baile de apartament si la case, unde avem pardoseala din beton si peretii finisati cu mortar sau gips carton. Pe pardoseala si 15 cm in sus este absolut obligatoriu sa se aplice hidroizolatia in doua straturi, cu benzile de etansare adecvate. In zonele ude, cum e cada, lavoarul si vasul wc, la fel se aplica hidroizolatie. Pe mastile din gips carton la fel, se aplica hidroizolatie obligatoriu. Daca ai o baie si nu ai fereastra iti recomand sa aplici pe toti peretii hidroizolatie, ai risc mare de infiltrare a umezelii prin rosturi. Daca ai o baie noua si vrei sa fii linistit, uita de aplicarea hidroizolatiei doar in zona dusului/cazii, la lavoar sau la wc. Aplica peste tot de doua ori folosind un sistem complet si o sa-mi multumesti peste ani. Daca ai o baie intr-o casa din lemn trebuie sa folosesti o membrana hidroizolanta, hidroizolatia pensulabila nefiind compatibila cu tipul tau de constructie. daca ai un dus de tipul walk in este mai indicat sa folosesti in acea zona o membrana in loc de clasica hidroizolatie.
Cateva raspunsuri pentru cei care iti spun ca nu ar trebui sa aplici hidroizolatie. Am observat, citind unele comentarii, ca majoritatea contestatarilor au cateva fraze preferate atunci cand se exprima. Asadar, daca iti spun ca:
- au facut sute de bai pana acum, nu are nimic fara hidroizolatie. Spune-le ca tehnologia in constructii a mai evoluat si acum astea sunt cerintele. Nu putem trai in trecut. Ca atunci se purta mozaic pe jos si faianta doar in zona cazii. Trebuie sa evoluam.
- au experienta zeci de ani in afara si acolo nu se facea mai asa. Daca aia nu faceau de ce sa facem si noi? Spune-le ca si cei din afara au doreii lor si e posibil sa fi nimerit la unii. Sau, hidroizolatia sa fi fost aplicata in timp ce ei carau sacii cu moloz, de la etajul 8, pe scari. Intreaga piata a constructiilor s-a dezvoltat in ultimii ani in egala masura in toate tarile. Si traim intr-un stat civilizat. Intreaba-i de ce nu au mai ramas acolo daca erau atat de buni!
- nu are cum sa te inunde cineva si nici sa se sparga o teava. Spune-le ca tu vei trai in casa ta si ca ai auzit macar o data de o astfel de intamplare. Chiar, nu ai auzit?
- arunci banii aiurea, mai bine cumperi o faianta mai scumpa. Spune-le ca preferi sa dai cateva sute de lei acum decat sa dai cateva mii mai tarziu. Nu e treaba lor sa iti faca bugetul, mai bine s-ar focusa pe calitatea lucrarii oferite.
Asadar, sper ca te-am convins sa nu sari peste etapa hidroizolarii baii. Gandeste-te la baia ta ca la o investitie de lunga durata. Amenajeaz-o o data si bine, nu se stie ce va fi in viitor. Lucreaza inteligent si fa lucrurile asa cum trebuie. Daca esti ruda cu dorel si impartasiti aceleasi ganduri, inca este timp sa te schimbi si sa faci o treaba buna. Aplica hidroizolatie in bai si in toate spatiile predispuse la umiditate!