Energia electrica nelimitata oferita de soare este din ce in ce mai cautata si alegerea unui sistem fotovoltaic a devenit din ce in ce mai dificila, odata cu multitudinea de modele de panouri fotovoltaice si invertoare aparute pe piata. Tu esti informat suficient despre trecera la energia verde oferita de panourile fotovoltaice?
Nu mai este niciun dubiu faptul ca energia verde este viitorul si dovada cea mai vie in acest sens este intentia oamenilor de a-si instala panouri fotovoltaice. Iar pe langa dorinta de a proteja natura mai exista un motiv pentru care oamenii sunt din ce in ce mai interesati de sisteme fotovoltaice, costul energiei electrice in continua crestere fiind la fel de important pentru cei care isi doresc un sistem fotovoltaic.
Asadar, cum eu am deja un sistem fotovoltaic in exploatare de mai bine de un an, m-am gandit sa iti spun si tie, in cazul in care cochetezi cu ideea de a monta fotovoltaice pe acoperisul casei tale, pentru a avea curent electric gratuit, cam ce trebuie sa stii inainte de a lua decizia achizitionarii unui sistem cu panouri fotovoltaice, pentru ca ar fi pacat sa faci vreo greseala, mai ales ca e plina piata de panouri de slabe calitate si de firme care azi apar-maine dispar.
On grid, off grid sau hibrid?
In functie de nevoile tale si de infrastructura electrica disponibila langa locuinta ta, poti alege unui dintre cele 3 sisteme.
On grid inseamna ca sistemul tau fotovoltaic este cuplat la reteaua electrica nationala si, dupa ce iti acoperi consumul de energie propriu, vei injecta surplusul in reteaua nationala. Cand afara nu este prea mult soare si panourile tale nu produc suficienta energie electrica, reteaua nationala iti va livra energie electrica astfel incat sa-ti acopere necesarul de consum. Daca ai un sistem de o putere mai mare, care iti produce multa energie electrica si nu o poti consuma, poti chiar sa primesti bani pentru kwh injectati.
Off grid inseamna ca sistemul tau fotovoltaic iti produce suficienta energie pentru a-ti sustine locuinta si nu mai ai nevoie de reteua nationala. Practic, sistemul tau cu panouri fotovoltaice iti asigura pe timpul zilei energia electrica necesara iar surplusul il injecteaza in acumulatori. Noaptea sau in zilele fara soare vei consuma energia electrica din acumulatori.
Sistemul hibrid are avantajul celor doua de mai sus, fiind un sistem 2 in 1. Mai exact, tu, ca prosumator, vei folosi energia electrica produsa de panourile fotovoltaice, surplusul de energie va fi inmagazinat in baterii, iar cand si bateriile vor fi incarcate complet, restul de energie va fi injectat in reteaua nationala.
Cate panouri fotovoltaice ai nevoie?
Multi se intreaba asta si pe buna dreptate, chiar si eu m-am intrebat asta cand mi-am configurat sistemul fotovoltaic. Iar raspunsul nu este unul simplu deoarece sunt mai multi factori care determina numarul de panouri fotovoltaice pe care le vei monta pe acoperis. Enumar aici: consumul tau anual de energie electrica, zona unde locuiesti, orientarea fata de soare a locuintei, inclinatia acoperisului, daca ai acces sau nu la reteaua nationala. Iti recomand cu tarie sa nu apleci urechea la tot felul de persoane care iti spun din auzite si sa iei legatura cu o firma serioasa care sa te consilieze in acest sens.
Cat costa un sistem fotovoltaic?
Faptul ca din ce in ce mai multa lume se orienteaza catre sursele de energie verde se simte si la preturile panourilori fotovoltaice si ale invertoarelor. Daca in anii trecuti era costisitor sa iti pui panouri fotovoltaice pe casa, astazi lucrurile s-au mai asezat si preturile au devenit accesibile. In plus de asta, si energia electrica s-a scumpit si iti poti scoate mult mai rapid investitia. Iar daca esti unul dintre norocosii care au prins locuri in programul Casa verde finantat de Guvern, nu ai decat sa te bucuri deoarece cu o suma infima vei deveni independent energetic, un prosumator care va putea chiar sa scoata bani la propriu din energia solara.
Asadar, costul unui sistem nu este fix ci depinde de puterea instalata, de tipul sistemului si calitatea echipamentelor electrice folosite. Ca de obicei, nu te voi sfatui sa alegi ce mai ieftina oferta, alege mai bine o oferta facuta de o firma cunoscuta, cu recenzii bune. Vei avea astfel certitudinea ca sistemul tau fotovoltaic va fi durabil si corect configurat.