Cazan tip centrala din fonta sau din otel?

Cand locuiesti la casa si nu esti racordat la conducta de gaze dar iti doresti un confort sporit pe timpul iernii cel mai facil mod de a te incalzi este cu ajutorul unui cazan pe combustibil solid.

Acesta functioneaza pe baza de lemne, carbune,  bricheti sau peleti si, in functie de marime, iti poate incalzi intreaga casa cu costuri minime, mai ales daca locuinta ta este termoizolata corespunzator cu termopane de calitate si cu polistiren sau vata minerala bazaltica. Sincer, epoca sobelor a apus pentru familiile unde se vrea incalzirea a doua sau mai multe camere. Mai rentabil este sa te incalzesti cu o centrala pe lemne.

 Dar ce tip de centrala sa cumperi? Sa fie un cazan pe combustibil solid din fonta sau din otel? Care sunt diferentele? Care este mai bun? Ramai cu noi pentru a afla detalii despre cele doua tipuri de cazane.

Cazane pe combustibil solid din fonta. Sunt construite din elemente din fonta, asamblate unul langa altul. In functie de puterea dorita cazanul are un numar de elemente. Sunt foarte multi producatori de cazane din fonta, amintesc aici: Viadrus, Ferroli, Termofarc, Viessmann, Atmos, Dunatech. Preturile acestor cazane depind de randamentul oferit si de puterea dezvoltata. Cu cat mai multi KW, cu atat mai mult veti plati pentru un cazan din fonta.

Daca este sa ne raportam la diferentele de pret intre un cazan din fonta si unul din otel trebuie sa stii ca vei plati un pret mai mic pentru un cazan din fonta de aceeasi dimensiune si putere ca unul din otel. De asemenea trebuie sa stii si ca un cazan din fonta are mantaua de apa care il inconjoara mult mai mica fata de unul din fonta, cca 30 de litri. Se incalzeste mai repede dar se si raceste imediat.

Cazane pe combustibil solid din otel. Sunt construite utilizandu-se placi de otel sudate (4-7 mm grosime) avand randamente superioare datorita designului special al drumurilor de fum. Cazanele din otel sunt prevazute cu usi mari de alimentare pentru a permite încarcarea si curatarea usoara. Camera de alimentare mare face posibila combustia lenta de durata. Suprafetele de încalzire generoase precum si configuratia traseului de gaze arse asigura utilizarea foarte eficienta a caldurii obtinute. Operarea economica si ecologica reprezinta, dar si cantitatea de apa mare continuta, aproximativ de 100 de litri, sunt argumentele convingatoare în favoarea acestui cazan. Cazanele din otel sunt fabricate de regula de aceeasi producatori ca si suratele lor din fonta, amintesc aici pe cei mai cunoscuti  Ferroli, Termofarc, Viessmann, Atmos, Dunatech, Thermostahl.

Nu uita ca randamentul cazanului tau este determinat si de puterea calorica a lemnului sau a carbunelui folosit!

Indiferent ce tip de cazan vei alege, daca ne uitam putin la costuri, trebui sa stii ca pentru a te incalzi cu un cazan pe combustibil solid mai ai nevoie si de alte elemente care, impreuna cu cazanul, iti vor furniza caldura in casa. Ma refer aici la pompe de recirculare, automatizare, supape de sens, vane de amestec, robineti, supape de siguranta, vas de expansiune, tevi si fitinguri dar si radiatoarele aferente. Toate acestea costa destul de mult, chiar mai mult decat cazanul in sine. Asadar inainte de a te hotara sa iti cumpari un cazan, fie acesta din fonta sau din otel, trebuie sa fii pregatit din punct de vedere financiar. Sfatul meu este sa ceri oferte de la specialisti si sa o alegi pe cea mai optima bugetului tau.

Pe langa aceste tipuri de cazane mai puteti cumpara, ce-i drept mai scump, niste cazane care functioneaza tot pe baza de lemne, dar care sunt cu gazeificare. Ce inseamna asta? Fie ca vorbim de un cazan din otel sau din fonta, gazeificarea inseamna fenomenul prin care in procesul de ardere, in conditii speciale (configuratie speciala a focarului, aer introdus controlat etc) lemnul degaja asa-numitul “gaz de lemn” sau gaz de gazogen care dezvolta o mica putere calorifica, care se adauga celei a lemnului, rezultand astfel un combustibil cu putere calorica totala mai mare. Dar costul unui astfel de cazan este mult mai mare  si multi nu isi permit inca sa cumpere. Ramane sa aleaga dintre cele doua cazane: fonta sau otel.

Tu ce tip de cazan preferi? Si de ce? Comentam impreuna pe pagina de Facebook.

PS. Daca vrei ceva deosebit poti opta pentru un semineu pe lemne. Am prezentat aici cateva modele de focare de semineu absolut incantatoare, pe care ti le poti permite.