Bucataria este una dintre cele mai importante spatii din locuinta noastra. In bucatarie ne bem cafeaua sau luam micul dejun dimineata. Daca in cursul zilei suntem acasa, tot in bucatarie servim si pranzul. Iar seara, dupa o zi istovitoare de stat la serviciu, tot in bucatarie ne adunam cu totii pentru a povesti cum a fost ziua si desigur sa luam cina.
Bucataria este a doua camera ca si timp petrecut in casa, dupa dormitor. De multe ori cand avem oaspeti nu ii mai invitam in sufragerie ci ii poftim direct in bucatarie.
De aceea amenajarea unei bucatarii(decorarea, mobilarea si utilarea) trebuie facuta cu atentie pentru ca zi de zi ne vom lovi de rezultatele amenajarii acesteia. Pentru voi, doamnelor care va petreceti atat de mult timp in bucatarie, dar si pentru domnii care vor sa serveasca masa sau o cafea intr-un spatiu cat mai primitor, am cateva sfaturi pe care le-am acumulat in decursul anilor de lucru in amenajari interioare, respectiv amenajari bucatarii.
- Este deplasat sa folosesti culori inchise la modelele de gresie si faianta daca bucataria nu este mare, fiind o bucatarie de apartament sau garsoniera. In cazul in care doresti sa folosesti o culoare naturala mai inchisa trebuie sa o combini cu o culoare deschisa.
- Gresia si faianta din bucatarie nu se chituieste facand rosturi ci la fata acesteia finisandu-se cu o drisca umeda din burete. Astfel rosturile nu vor fi adancite ci doar o idee in interior.
- In amenajarile interioare, atunci cand avem o bucatarie mica, gresia nu se monteaza paralel cu peretii ci in diagonala sau in romb. Mai nou, se monteaza gresie ingusta care imita parchetul din lemn. In acest fel se creaza senzatia de spatiu mai mare, lumina necazand perpendicular cu rosturile gresiei.
- Foloseste modele de gresie simple dar cu decoruri si brauri in loc de cele inflorate care au nevoie de un spatiu mare pentru a iesi in evidenta.
- Incearca sa iti imaginezi cum ar arata bucataria mobilata si utilata. Mobilierul si electrocasnicele vor estompa vizibilitatea culorii si texturii modelului de faianta. In plus trebuie tinut cont ca frigiderul, cuptorul cu microunde, aragazul etc sunt fabricate intr-o gama restransa de culori.
- Fara faianta si gresie in bucatarie. Da, este cat se poate de normal. Poti opta pentru o pardoseala placata cu parchet iar in locul faiantei din zona blatului poti opta pentru sticla printata. Restul peretilor vizibili ii poti vopsi cu vopsea lavabila, ii poti decora cu tapet sau ii poti decoperta astfel incat sa ramana doar zidaria.
- Corpurile de mobilier suspendate ar trebui montate doar acolo unde aI nevoie de ele, acestea incarcand spatiul si luand din lumina.
Si ca un ultim sfat pentru decorarea si amenajarea unei bucatarii mici iti spun ca nu intotdeauna ce este scump este si bun sau de calitate. Fii precaut atunci cand arunci cu banii si incearca sa iti stapanesti entuziasmul de a avea o bucatarie noua. Spor la treaba.