O casa este superba si atragatoare in momentul in care, in fata ei, stau cateva flori multicolore care ii readuc energia. Indiferent daca ai mai auzit acest citat (sau idee) pana acum, iti spunem noi adevarul – orice casa este frumoasa atunci cand este accesorizata si, mai ales, atunci cand are suflete mici dar vii care cresc si prind radacini in pamant. Bineinteles, acestea sunt intocmai florile, micile organisme care infrumuseteaza gradina si readuc buna dispozitie printre proprietari si musafiri. In cazul in care iti doresti sa cunosti mai multe, ramai cu noi si descopera cele mai frumoase flori pe care este musai sa le ai in gradina!
- Margarete
Oricand observi petale albe si un centru galben, stii foarte bine ca esti intr-o zona a margaretelor. Conform denumirii stiintifice (respectiv, Leucanthemum superbum), aceste flori readuc zambetul pe buze oricarei persoane care se opreste sa le admire. Tot ceea ce necesita este un sol cu pH netru (asta insemnand nici prea basic, nici prea acid), o zona care sa abunde in iarba (astfel incat sa obtina toate substantele si sarurile minerale necesare) si, mai mult decat atat, un insecticid care are un spectru larg de aplicare. In cazul in care toate aceste solicitari sunt obtinute, nu mai ramane decat sa te bucuri de frumusetea lor rapitoare, de albul imaculat si de existenta lor, pe o perioada de cativa ani (si asta chiar fara sa faci mari modificari). Odata cu venirea frigului si a temperaturilor scazute, margaretele se usuca, insa isi fac aparitia anul urmator negresit.
- Gladiole
In cazul in care iti doresti culori din cele mai puternice si mai frumoase in gradina ta, avem solutia perfecta pentru tine! Gladiolele (sau, potrivit literaturii de specialitate, Gladiolus hybridus) au un mare avantaj – sunt foarte usor de intretinut si, datorita dimensiunii lor, iti vor impanzi o mare parte din gradina. Culorile lor sunt diverse, variind de la alb la roz, reusind chiar sa prinda nuante de rosu inchis, portocaliu, galben superb si chiar violet. Un aspect extrem de interesant cu privire la Gladiole este ca deseori, culorile lor nu reprezinta decat treceri usoare de la o culoare la alta. Pentru a le ajuta sa prinda radacini bune inca de la inceput, este recomandat ca si plantarea sa se realizeze cu foarte mare grija, respectand o distanta de 20 de centimentri intre vlastari. De asemenea, este necesar sa se utilizeze si suporti de lemn, astfel incat deindata ce tulpinile incep sa creasca, acestea vor avea de ce sa se sprijine. In materie de apa, Gladiolele apreciaza cantitati suficiente, pe care le obtin si dintr-un sol ce are un drenaj bun, alaturi de o cantitate bogata de humus.
- Lavanda
Transformata in zilele noastre intr-o adevarata afacere, lavanda este o floare care iti va incanta privirea si simturile (mai ales, cele nazale). Conform literaturii de specialitate, aceasta mai poarta numele de Lavandula angustifolia si se rezuma la delicatetea care o caracterizeaza. In orice gradina in care ar fi plantata, Lavanda poate ajunge la inaltimi care variaza intre 30 si 100 de centimetri (motiv pentru care un ghiveci nu sunt este mai buna casa). In materie de culori, florile de lavanda variaza intre alb, albastru si frumosul violet. La fel ca si Margaretele, florile de Lavanda necesita un pH netru insa, mai mult decat atat, solicita ca si lumina sa fie existenta (din abundenta). O ultima cerinta pentru Lavanda este ca si tufisurile sa fie taiate imediat dupa perioada in care a inflorit, astfel incat florile sa apara din an in an.
- Carciumaresele
Lasand la o parte denumirea putin hazlie, aceste flori sunt unele dintre cele mai colorate si mai receptive in materie de infrumusetare a gradinii. Denumirea stiintifica Zinnia Elegans ne confera un oarecare indiciu ca, in spatele numelui, stau niste organisme frumoase si elegante. In realitate, asa si este – inaltimea Carciumareselor variaza intre 30 si 80 de centimetri, ceea ce inseamna ca gradina ta va cuprinde culoare pe zone inalte si destul de vaste. Nuantele acestora variaza intre galben, rosu, visiniu si multe alte culori, cu care gradina ta se va bucura. Mai mult decat atat, pentru a avea prezenta lor inca din iunie si tarziu, pana in luna octombrie, este recomandat sa iei in calcul urmatoarele recomandari, respectiv: pH-ul solului sa nu fie netru, ci acid (ceea ce inseamna ca Margaretele nu s-ar potrivi deloc bine in aceasta combinainte), in sol sa fie existent humus in cantitati mari, solul sa fie fertil, insa sa nu fie utilizata o udare excesiva (si chiar zilnica). Imediat ce aceste recomandari sunt puse in aplicare, Carciumaresele isi vor face aparitia si te vor ajuta sa te bucuri de frumusetea lor rapitoare.
Acestea fiind spuse, oricare dintre numele expuse se traduc in cele mai frumoase flori pe care este musai sa le ai in gradina – trebuie doar sa le incerci.