Tapetul, in ciuda aparentelor, se lipeste pe pereti destul de greu. Iti trebuie multa rabdare si trebuie neaparat respectati intocmai pasii necesari. Lipirea tapetului se face folosind un adeziv pentru tapet care trebuie preparat corect. Cum se prepara adezivul pentru tapet o sa cititi in postul urmator. Iata cum se lipeste tapetul pe pereti respectand toate cerintele:
-In primul rand trebuie ca peretii sa fie drepti si bine nivelati. Orice denivelare a peretilor va produce cute si nu va fi estetic pentru tapetul d-voastra.
-Tapetul se poate aplica si pe peretii cu var lavabil dar acestia trebuie sa fie bine, bine amorsati si fini. Folositi un bec si verificati daca nu cumva sunt dare de lavabil pe pereti si daca sunt folositi o bucata de smilgher spre a le indeparta. Apoi dati cu amorsa.
-Nu neglijati amorsarea, chiar excesiva a peretilor. Orice urma de praf trebuie indepartata inainte de montajul tapetului.
-Adezivul pentru tapet trebuie sa fie preparat corect intocmai dupa indicatiile producatorului.
-Adezivul pentru tapet se va intinde uniform pe pereti si pe tapet cu o rola sau cu o pensula lata. Atentie pe ce asezati fasia de tapet spre a fi data cu adeziv. Folositi o folie si lucrati in ciorapi si cu manusi. Daca din greseala va ajunge chiar si un firicel de nisip sau orice alt corp strain pe spatele tapetului sau chiar in adeziv, atunci totul se va reflecta pe modelul de tapet format la o scara mult mai mare.
-Intai se va intinde adeziv pentru tapet pe bucata de tapet deja taiata si probata la rece si apoi, imediat si pe perete. Dupa un minut si jumatate de la intinderea adezivului pe perete se va lipi tapetul si se va nivela cu un spaclu de cauciuc. Atentie la cum plecati cu primul rand de tapet! Unele modele de tapet au modele care se intersecteaza la o anumita distanta. Deci atunci cand masurati si probati la rece, asigurati-va ca modelul de tapet se imbina si formeaza desenul respectiv. Si lipiti tapetul, cel putin primul rand, la boloboc, orizontal.
-Tapetul se monteaza unul langa altul fara a se lasa distanta intre fasii. In cazul modelelor de tapet vechi sau a unora din hartie se poate lipi tapet petrecut unul peste altul aproximativ 3-4 mm.
-Inainte de a monta urmatoarea fasie asigurati-va ca nu au ramas bule de aer in precedenta fasie si ca este lipit bine. Pe margini si unde nu sa lipit bine folositi o pensula inmuiata in adeziv pentru tapet si introduceti adeziv in acele portiuni.
-Adezivul pentru tapet este incolor si eventualele scurgeri sau patari ale tapetului se vor sterge cu o carpa umeda, curata.
La sfarsit o sa observati unele bule mai mici pe suprafata tapetului si daca atunci cand le presati ele tot nu se lipesc inseamna ca se vor retrage singure atunci cand tapetul se va fi uscat.