Metode verzi de incalzire a apei din baie si bucatarie

In timpul sezonului rece, multi dintre noi nu se mai uita la sumele cheltuite, ci la gasirea cat mai rapida a unor metode de incalzire a casei sau apartamentului. Ei bine, unele dintre ele sunt atat accesibile la pret, cat si placute mediului – ceea ce inseamna ca nu il distrug. Ramai cu noi pentru a vedea care sunt metodele verzi de incalzire a apei din baie si bucatarie!

Panouri solare

Fiind una dintre cele mai vizate metode de incalzire, panourile solare au o serie de avantaje datorita carora este de preferat sa ne orientam spre ele, respectiv:

  • Se pot conecta la un boiler care are capacitatea de a oferi apa calda atat pentru baie, cat si pentru bucatarie, pe o perioada nedeterminata;

  • Apa este incalzita la 30 de grade Celsius, indiferent de vreme;

  • Investitia necesara ajunge la 5.000 lei, pe cand centralele termice necesita o suma de 6.300 lei pentru acelasi rezultat. Pe termen lung insa, panourile solare reduc semnificativ cheltuielile.

panouri solare pe casa

Centrala verde cu compost

Anii 1970 au fost realmente imbucuratori, dat fiind faptul ca francezul Jean Pain a realizat o inventie geniala, respectiv centrala verde cu compost. Aceasta nu foloseste nici energia termica si nici gazul natural, motiv pentru care orice persoana si-o poate realiza in propria casa, fara nici un fel de ajutor:

  • Intregul proces are in vedere fermentarea compostului intr-un mod natural;

  • In decursul acestuia, se utilizeaza un generator care asigura apa calda timp de 12 pana la 16 luni;

  • In realizarea compostului, se utilizeaza lemn verde (cu tot cu frunze), care este maruntit pana la o dimensiune subtire si mica. Aditional, se utilizeaza apa care reuseste sa realizeze caldura;

  • La prima impresie, e posibil ca aceasta imagine sa nu fie deloc „verde”, ci impotriva mediului. Ei bine, totalitatea elementelor din care se creeaza compostul sunt, de fapt, ramasitele care rezulta din curatarea padurilor in timpul procesului de intretinere. Tocmai din acest motiv, centrala verde cu compost este extrem de „eco-friendly”, atat pentru mediu cat si pentru buzunarele fiecaruia dinre noi.

download-1

Conditia primordiala este ca lemnul sa fie imperios verde, si nu uscat, pentru ca si centrala sa reuseasca sa realizeze atat caldura, cat si apa calda pentru baie si bucatarie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.