Cum si de ce apar umflaturi si respectiv fisuri pe fatada tencuita cu tencuiala decorativa. Dintre zecile de intrebari pe care le primim lunar prin intermediul formularului de pe site problema unui domn ne-a atras foarte mult atentia si considerand ca este o problema care se poate intampla oricui am decis sa postam raspunsul pe site.
In mod normal raspundem in privat intrebarilor mai simple dar cand este vorba de o tencuiala decorativa umflata ce a fost aplicata de cateva luni, problema merita analizata mai amplu si expusa publicului.
Sa vedem mesajul primit :
In luna septembrie am aplicat tencuiala decorativa Baumit peste un termosistem cu polistiren de 10 cm, plasa, masa de spaclu. Lucrarea a iesit bine. In urma cu doua zile, pe un perete tencuiala a facut o cuta orizontala, lunga de aprox 2-3 ml. As fi interesat sa ma ajutati cu niste sfaturi: de ce a aparut si cum se poate remedia? Stiu ca dupa remediere suprafata nu va arata ca la tencuiala trasa prima data dar ma intereseaza o solutie de remediere cat mai estetica posibil.
Si cum o fotografie face mult mai mult decat sute de cuvinte sa vedem cum arata tencuiala decorativa umflata :
Cam rau, nu ? Sa vedem cum arata intr-o alta poza.
Si deoarece domnul vizitator a fost cooperant va mai aratam si cum arata privita de foarte aproape fatada cu tencuiala decorativa umflata. Apoi vom trece la analizarea cauzelor si la posibilele solutii.
Luna aleasa pentru a aplica tencuiala decorativa este foarte potrivita. Daca temperatura si conditiile atmosferice au fost propice atunci motivul principal al umflarii tencuielii decorative nu este aplicarea la temperaturi si conditii atmosferice improprii.
Pentru a nu ne lungi prea mult cu acest articol mai jos o sa prezentam pasii obligatorii pentru a avea o fatada perfecta:
-polistirenul se placheaza in 6 puncte sau pe pat de adeziv intins cu un pieptene cu zimti de minim 1 cm
-a doua zi se prinde in dibluri. Se dau dibluri astfel incat toate colturile sa fie prinse
-diblurile se astupa cu adeziv pentru polistiren
-se poate intinde adezivul pe fatada de acum. In acelasi timp se inglobeaza plasa din fibra de sticla intre doua straturi de adeziv. Exclus sa se prinda plasa in doua cuie si sa se acopere cu adeziv.
-dupa aplicarea primului strat se asteapta cel putin o saptamana daca este vremea buna sau chiar si mai mult timp, daca sunt ploi sau este innorat afara.
-inainte de a aplica tencuiala decorativa se aplica amorsa in functie de recomandarile producatorului.
Aplicarea tencuielii decorative pe fatada.
Pentru o durata de viata garantata de producator trebuie respecate cateva conditii obligatorii. Timpul trebuie sa fie prielnic, nu trebuie sa ploua, nu trebuie sa bata soarele direct peste masa de spaclu si trebuie aplicata fara intreruperi. Este nevoie de mai multi oameni care sa aiba experienta.
Inainte de aplicare se amesteca cu mixerul conform producatorului. Unele tipuri de tencuieli nu se amesteca deci trebuie sa fie citite cu atentie si respectate instructionilor.
Concluzii despre cauzele aparitiei acelei umflaturi in tencuiala decorativa.
Initial umflatura de pe fatada cu pricina parea ca este cauzata de asezarea locuintei pe sol, un lucru des intalnit la constructiile noi. Dar acest lucru era posibil daca tencuiala decorativa era aplicata peste pereti tencuiti clasic, neizolati cu polistiren. Izolatia cu polistiren ofera o mai mare flexibilitate fatadei si pe deasupra mai avem si elasticitatea tencuielii decorative, deci este de neinteles cum ar putea sa se umfle.
O posibilitate ar fi ca atunci cand a fost aplicata tencuiala decorativa, in zona aceea, sa fi fost aplicata intr-un strat prea gros si sa nu se fi prins de masa de spaclu cum trebuie. Venind iarna fatada s-a contractat iar zapada asezata de viscol sa nu fi incalzit zona aceea, mai ales daca soarele si-a pus privirea pe acel loc. Asa ar putea aparea acea umflatura care in contact cu apa rezultata din topirea zapezii si caldura s-a dilatat iar cand a venit seara si gerul si-a facut simtita prezenta nu a mai avut timp sa se retraga. Problema este cu siguranta dedesuptul umflaturii.
Sau atunci cand a fost aplicata masa de spaclu aceasta nu a fost bine amestecata si cocoloasele de adeziv intinse cu gletiera afecteaza tencuiala decorativa in contact cu umezeala din exterior. Evident ca aceasta se umfla.
In fapt nu ar fi prea grava problema. Se poate remedia usor si destul de estetic. Mai jos putin veti putea alege o solutie. Problema mare ar fi daca umflaturile vor mai aparea si in alte zone ale fatadei.
Cum sa reparam tencuiala decorativa umflata
Avem solutia repararii locale dar si repararea unei portiuni mai mari. Exista desigur si solutia aplicarii de tencuiala decorativa pe intreaga suprafata a peretelui afectat, dar va fi mai costisitoare.
Reparatia locala impune curatirea suprafetei umflate intr-o forma geometrica, de exemplu un mic dreptunghi. Cu ajutorul unei benzi adezive se protejeaza apoi in jurul zonei dupa care se aplica amorsa si tencuiala decorativa. Trebuie migala pentru a nu se suprapune straturile dar nu este imposibil. Daca cineva doreste sa afle exact cum se face asteptam un email sau un mesaj pe site si vom reveni cu o completare la acest articol. Necazul mare va fi ca reparatia nu va mai fi la aceeasi nuanta ca restul fatadei dar o vopsire a peretelui ar rezolva problema.
Repararea unei portiuni mai mari ar putea fi facuta tragand o linie orizontala sau creeand o forma dreptunghiulara putin deasupra umflaturii si tot cu ajutorul unei benzi adezive am delimita si proteja vechea fatada.
Solutia cea mai simpla si ieftina este cea de mai jos. Diferenta de nuanta se va vedea daca nu se vopseste intreg peretele.
Cam atat despre cum se poate repara o tencuiala decorativa umflata. Daca este doar o intamplare atunci nu ar fi o mare problema. Dar daca mai apar si alte umflaturi in fatada inseamna ca v-ati inselat in privinta lucrarii si nu este facuta chiar ~foarte bine~.