Vrei sa fii in tendinte cu tot ce misca in amenajari interioare si ti s-a pus pata pe renovarea apartamentului?I-ati o cafea si ceva de rontait, deoarece vei afla informatii importante pe care ar trebui sa le salvezi undeva. Vei economisi o multime de bani si nervi daca vei ramane pana la final. E posibil chiar sa te transformi intr-un expert in amenajari interioare dupa aceasta experienta.
Desi ai crede ca sunt mult mai multe greseli, si este posibil sa fie asa, eu iti voi arata detaliat doar 3 dintre acestea, greseli pe care le-am considerat eu mai importante. Pe alocuri am strecurat si niste preturi la amenjari interioare, chiar si unele manopere percepute in acest sezon. Deci, sa fii atent. Incep cu prima greseala din amenajarea apartamentului.
Nu esti pregatit sau nu vrei sa investesti cat trebuie cand faci amenajarea
La prima vedere, cand vrei sa renovezi apartamentul, costul final nu pare foarte mare. Te gandesti ca nu ai unde baga o caruta de bani in cei 50-60 mp. Cate materiale sa intre? Si cat poate sa fie manopera pentru amenajarea apartamentului? Ca doar nu il cumperi din nou!
Si aici faci prima greseala… Si hai sa iti spun de ce: nu te informezi in prealabil despre ce include renovarea unui apartament. Si, ca sa sa iti vin in ajutor, iata ce ar trebui sa insemne renovarea:
- Debarasarea apartamentului. Trebuie sa il golesti de tot ce este in acesta. Crede-ma, se aduna multe lucruri pe care trebuie sa le arunci. Efortul acesta costa, deoarece trebuie sa platesti firmei de salubritate cateva sute de lei pentru a le ridica. Daca vrei sa iesi mai ieftin, si ai lucruri bune in casa pe care vrei sa le arunci, iti recomand sa incerci sa le donezi. Eu, cand am renovat un apartament unde proprietarii au vrut sa arunce tot, am pus un anunt pe YouTube si am gasit in timp record doritori pentru mobilierul si obiectele electrocasnice pe care trebuia altfel sa le dau contra cost firmei de salubritate. Am facut astfel o mica economie.
- Decopertarea apartamentului si aducerea acestuia la stadiul de la gri. Sigur, nu va arata precum casele la gri ci mult mai rau. Dar nici la stadiul de la rosu. Undeva intre cele doua etape ar trebui sa arate. Ce inseamna decopertarea apartamentului? Inseamna curatarea peretilor de varul sau gletul vechi. Uneori inseamna decopertarea pana la zidarie. Curatarea pardoselii, scoaterea gresiei vechi sau a parchetului intra tot in aceasta faza. De fapt, acesta faza include tot ce inseamna demolare si curatare, inclusiv scoaterea tamplariei, daca ce cazul. Dupa aceasta etapa lucrarea de amenajare in sine ar trebui sa inceapa. Ia aminte ca si de la aceasta etapa va rezulta foarte mult moloz. Si ca va trebui sa cumperi saci si sa platesti pentru ridicarea acestuia. Tin minte ca am scos de la un apartament cu 3 camere si 3 balcoane, avea in jur de 120 mp, in jur de 800 de saci. Deci, nu-i de joaca !
- Instalatiile. Aici e o intreaga poveste. Daca la glet si lavabila romanii se mai pricep cat de cat, cand vine vorba de instalatii, fie ca e vorba de cele electrice, sanitare sau termice, cei care vor sa demareze renovarea apartamentul habar nu au de ce implica inlocuirea acestora si de costul pe care trebuie sa il suporte. Si da, costa al dracului de mult. Manopera este scumpa si materialele necesare sunt si mai scumpe. Si daca mai sunt unii care cred ca nu au de ce sa umble la instalatii cand renoveaza apartamentul, sunt nevoit sa ii dezamagesc. Iata de ce sigur vei inlocui toate instalatiile si daca nu o vei face o sa fii nevoit sa platesti mai mult peste cateva luni.
Instalatia electrica. Toti stim ca un apartament are instalatia electrica imbatranita atat fizic cat si moral. De faptul ca gasim doar o priza sau doua pe camera, si alea puse prost, inaccesibile, nici nu mai zic ca stiu sigur si tu esti in asentimentul meu. La aceasta etapa aveti doua variante. Prima varianta presupune sa inlocuiesti toata instalatia folosind vechile trasee. Iar cea de-a doua varianta presupune sa faceti instalatia electrica din nou, cu alte trasee, configurata astfel incat sa satisfaca cerintele actuale ale beneficiarului si sa ofere siguranta in exploatare. La prima varianta vei scapa mai ieftin dar tot vei plati minim 5000 de lei. La cea de-a doua varianta insa, si tine minte ca este varianta recomandata de catre toti, va trebui sa scoti din buzunar chiar si 15000 de lei pe materiale si manopera. Dar vei avea o instalatie care sa respecte normativele in vigoare si nu vei mai umbla cu tot felul de improvizatii si prelungitoare prin casa.
Instalatia sanitara. Aici intra tot ce tine de apa calda, rece si scurgerile in canalizare. Crezi ca poti folosi vechile tevi de alimentare cu apa? Nici sa nu te gandesti! Crezi ca in ghena de la baie si bucatarie tevile alea de 50 de ani mai rezista? Poate ca da! Dar sigur ca nu vor mai rezista multi ani. De aia trebuie sa le schimbi si pe acestea astfel incat sa nu ai surprize. In amenajarile la care am luat parte, am schimbat absolut toate tevile din masca(apa calda, rece, canalizare). Astfel m-am asigurat ca, in cazul in care coloana se va schimba( in anul 2220 evident), proprietarul apartamentului respectiv sa nu aiba stresul ca i se va devasta apartamentul de catre instalatori. El va fi ocolit deoarece a fost destul de inteligent sa fie prevazator. Asa iti recomad si tie sa faci, schimba toate tevile din casa.
Instalatii termice. Aici trebuie sa fii atent draga proprietar de apartament. Chiar daca esti inca racordat la reteaua de incalzire a orasului, ar trebui sa te gandesti serios ce o sa se intample dupa ce nu va mai exista aceasta optiune. Asa ca fa si tu ce fac cei care isi instaleaza centrala temica de apartament. Un prim aspect pe care ar trebui sa il iei in calcul este ascunderea tevilor care duc catre radiatoare. Nu te-ai saturat de ele asa, aparente? Indiferent daca vei lucra cu PPR sau cupru, ai optinuea sa bagi tevile in pardoseala inainte sa torni sapa. Vei fi foarte multumit de aspect. Iar daca vei decide sa lasi tevile aparente sa stii ca tot trebuie sa le schimbi pe cele vechi. Dar cel mai important aspect din toata treaba asta este alegerea unei centrale de apartament de calitate, de generatie noua. Stiu ca ai vazut pe piata centrale de apartament ieftine dar nu uita ca aceasta investitie o faci pentru multi ani, nu pentru cateva sezoane de incalzire. Te sfatuiesc sa apelezi la specialisti inainte de a alege centrala.
Indreptarea peretilor si a tavanelor. E clar, stii si tu la fel de bine ca si mine, peretii si tavanele dintr-un apartament au trecut prin mana lui Dorel. Nu iti imagina ca vei rezolva cu cativa saci de glet. Nu, costul indreptarii acestora este unul destul de mare. Si de multe ori o sa ai nevoie si de alte materiale in afara de glet pentru a obtine o suprafata dreapta. Iar daca vei dori mai multa izolatie fonica sau termica, bugetul alocat indreptarii peretilor si a tavanelor din apartament va trebui sa fie destul de mare. Asa-i ca nu te-ai fi gandit ca acestata etapa costa mult? Stai sa vezi si pardoseala….
Pardoseala indreptata. Doar nu credeai ca pardoseala unui apartament este dreapta? Nici macar plana nu este. Cei care au trecut prin experienta amenajarii unui apartament pot confirma asta. Persoanal, nu am intalnit pardoseala dreapta nici macar la apartamentele nou construite. Si acolo a trebuit sa arunc cativa saci de sapa autonivelanta pentru a putea placa gresie sau parchet. Iti dai seama ca la un apartament vechi este dezastru. Recordul in pardoseala stramba l-am intalnit la un apartament cu 3 camere unde, ca sa ies la acelasi nivel peste tot, am turnat 50 de saci de sapa de nisip si 50 de saci de sapa autonivelanta. Era o diferenta de 12 cm pe alocuri. Traiasca meseriasii scoliti in comunism ! Astia or avea pensie dupa anii lucrati in asa ceva??!
Placare de gresie si faianta. Iti vine sau nu sa crezi dar, intr-un apartament intra in jur de 100 de mp de gresie si faianta. Si cum un mp de faianta sau de gresie de calitate medie costa in jur de 60-80 de lei iar manopera aferenta este de 50-70 lei mp, este logic ca pentru aceasta etapa bugetul nu va fi deloc mic, cum anticipai.
Cumpararea obiectelor sanitare si de mobilier dar si a corpurilor de iluminat si a prizelor si a comutatoarelor. Aici este cea mai mare suma pe care trebuie sa o ai pregatita. In baie nu scapi fara 6000 de lei platiti pe obiectele sanitare. Si spun asta la modul amenajat decent, nimic de lux. In bucatarie, fie ea cat de mica, doar mobila la comanda va costa 7000 de lei. Cu tot cu electrocasnice vei depasi dublul acestei sume.
Stiai ca doar prizele si comutatoarele dintr-un apartament amenajat in concordanta cu cerintele actuale costa in jur de 2000 de lei? Sigur ca iti imaginai ca acest aspect nici nu merita dezbatut, doar ai vazut tu ca o priza costa 5 lei. Dar din aia vrei sa iti pui? Adu-ti aminte cum se numeste prima greseala, greseala despre care vorbim azi! De mobilierul din living si dormitor nici nu mai amintesc deoarece sunt sigur ca esti constient ca nu este ieftin deloc. Dar macar sa ajungi pana acolo…. Cale lunga mai e!
Daca nu stii toate aceste etape si te pripesti cu inceperea lucrarii, te vei trezi ca nu ai un buget suficient de mare care sa acopere etapele de amenajare la care nu te-ai gandit sau pe care le-ai subestimat ca si amploare. Si ori vei ramane cu casa neterminata, in cazul in care te incapatanezi sa faci ce trebuie si cum trebuie, urmand sa termini cand vei face rost de bani, ori vei incepe sa tai de colo ca sa pui colo, intelegi tu ce zic. Un fel rectificare bugetara a guvernului.
Referitor la partea a doua a greselii pe care am dezbatut-o in acest capitol, anume ca nu vrei sa investesti suficient, ar trebui sa stii ca pana la urma tot vei investi. Si costul va fi mult mai mare. Sa zicem ca nu vei schimba instalatiile, ca tu doar vrei pereti fini si gresie si faianta in baie si bucatarie. Cat crezi ca va dura pana cand nu iti va face scurt circuit o priza sau o lampa? Sau cat crezi ca va dura pana cand o batrana teava de apa sau de caldura nu va ceda? Hmmm…. Iti dai seama ca totul are o logica si ca trebuie facut asa cum trebuie, nu?
Concluzie! Daca nu esti pregatit, pregateste-te! Daca nu esti dipus sa bagi suficienti bani, baga! Aceasta a fost greseala cu numarul 1. Urmeaza o greseala la fel de importanta pe care nu ar trebui sa o faci atunci cand amenajezi apartamentul. Fii pe faza!
Alegi materiale scumpe dar mesteri ieftini
Poate fi si invers, adica sa ai materiale de constructii proaste si mesteri buni iar rezultatul sa iasa mediocru. Dar cea mai frecventa greseala este acceea de a alege materiale de calitate si, deseori, scumpe insa la capitolul mesteri sa alegi un Dorel, Costel sau de ce nu un Daniel! :)))
Ideea este ca avem plina piata de oameni care lucreaza pe niste preturi de nerefuzat si multi proprietari ii aleg in speranta ca vor face economie. In lacomia lor, acesti proprietari alegant astfel de mesteri, arata ca nu pun pret pe cei care le lucreaza considerandu-i niste simpli muncitori, executanti ai ordinelor lor stupide si ale ideilor lor de prost gust.
Mestereii astia nu vor avea curajul sa ii contrazica pe beneficiarii ale caror ganduri o iau razna si le canta in struna. Mai iau un ban cu taraita, mai putina bauturica, mestereii o duc bine pana aproape de finalul amenajarii. Abia atunci cand proprietarii se trezesc din amorteala si realizeaza ce tampenie au in casa, facuta pe banii lor si cu aprobarea lor, vor aparea binecunoscutele certuri in care mesterii vor pleca, uneori lasandu-si sculele de cateva sute de lei. Sa vezi atunci ce greu va fi sa gaseasca pe cineva care sa indrepte greselile grosolane! Dar si-o merita din plin acest gen de proprietari.
Voi nu sunteti asa, nu? Acum sa nu ma intelegeti gresit. Nici eu nu lucrez perfect. Am mai facut si eu unele greseli la renovarea apartamentului. Insa niciodata voit si de cele mai multe ori datorita faptului ca nu am fost destul de atent sa supravegez lucrarea, increzandu-ma prea tare in oamenii pe care ii aveam. Si omul… stiti si voi cum e omul. Cat esti cu ochii pe el face treaba impecabil, cum ai plecat i se inmoaie mainile.
Dar, oricat de bun ar fi meseriasul, daca nu ii cumperi materiale de calitate tot nu vei avea apartamentul visurilor tale. De aceea nu e bine ca un mester bun sa lucreza cu materiale no name doar pentru faptul ca proprietarul il roaga. Si eu am picat in capacana asta si greu a fost. Nu vreau sa dau acum exemple de materiale proaste care mi-au mancat zilele si dupa care am muncit de 10 ori ca sa iasa cum trebuie lucararea. 🙁
Recomand asadar sa nu te uiti la bani cand alegi mesterul. Fa o medie a pietei, foloseste regula celor 10 oferte. Da, cheama 10 firme/mesteri si vezi ce au de zis. Alege persoana care chiar iti lumineaza mintea si care iti ofera cat mai multe amanunte despre ce va urma.
Asta a fost greseala cu numarul 2.
Te crezi un designer in amenajari interioare. Cel mai mare designer!
Daca reusesti sa rezolvi cele doua probleme de mai sus este cazul sa nu cazi in capcana celei de-a treia greseli din amenajarea apartamentului. Adica sa nu iti creasca aripi de designer. Intr-adevar, nimeni nu stie mai bine ca tine ce iti place si ce iti doresti de la designul final. Noi aducem mereu idei proaspete de amenajare din care te poti inspira. Dar, sunt atatea surse de informare, online si ofline, surse care te pot bulversa daca nu realizezi ca un apartament nu este la fel de spatios ca si o casa. Si trebuie sa aplici in acesta doar ideile de amenajare care chiar se potrivesc. De aceea este recoamandat sa ceri ajutorul unui specialist.
Specialistul poate fi un designer de interior sau, daca nu gasesti, discuta cu cei care iti vor amenaja casa. Evident, inainte de a incepe sa faci amenajarea trebuie sa discuti. Apoi, odata ce ai ales solutia de design, trebuie sa nu mai intervii deloc. Eventualele schimbari pe care le-ai face vor strica designul interior ales si le vor da mari batai de cap mesterior.
Tu ce greseli mai cunosti si nu le-ai vazut aici? Povesteste-mi experienta ta cu amenajarea apartamentului.