Sa cumperi casa la cheie, la rosu sau sa o construiesti de la zero?

Visul de a avea o casa construita pe pamant nu este departe, mai ales cand ai strans cativa ani bani pentru a ti-l indeplini. Si, odata cu apropierea de suma necesara acestei investitii, parca nu mai ai rabdare si vrei neaparat sa te muti cat mai repede in noua ta casa.

Astfel iti apar in minte cele 3 variante de casa pe care ti le voi dezvolta in acest articol astfel incat tu sa fii lamurit despre avantajele si dezavantajele fiecarei solutii in parte. Primele doua variante se refera la cumpararea unei case aflata in stadiul de finisare la cheie sau la rosu. A treia varianta este despre construirea de catre tine a casei.

Sa cumperi casa construita la cheie?

Inainte de a semna contractul trebuie sa stii ce inseamna o casa construita la cheie. O casa la cheie indeplineste toate conditiile pentru a fi locuita. Este finisata interior-exterior, are toate utilitatile trase si functionale, are curtea amenajata si este practic gata sa fie mobilata si sa te muti in ea. Daca si pretul de vanzare este avantajos nu ar fi motive sa nu o cumperi. In afara de eventualele defecte ascunse. Desigur, trebuie sa iti placa si proiectul casei.

Ce defecte ascunse ar putea avea o casa construita la cheie?

Totul pleaca de la constructia la rosu. De multe ori constructorii scad din calitatea materialelor de constructii folosite si sar peste anumite etape, pentru a termina casa mai repede si a iesi cu un profit mai mare. De urmarit ar fi: adancimea fundatiei, daca a fost hidroizolata, calitatea betonului, calitatea – cantitatea si grosimea fierului folosit la armarea fundatiei, stalpilor, centurii si a placilor.

Apoi mai trebuie urmarit tipul zidariei si daca grosimea respecta proiectul initial. Apoi mai trebuie vazut daca acoperisul este facut corect si acoperit cu tigla sau tabla de calitate. Tamplaria trebuie sa fie de calitate, la fel si instalatiile sanitare, electrice si termice. Ar trebui urmarite si finisajele interioare dar aici se mai pot face retusuri cu un buget relativ mic.

Totodata trebuie sa fii atent la tipul si la grosimea termoizolatiei exterioare. Ar trebui sa fie vata bazaltica de minim 5 cm si fatada sa fie finisata cu o tencuiala decorativa de calitate.

Deci, vezi cate lucruri trebuie sa stii inainte de a cumpara o casa la cheie?! Nu mai bine alegi una construita la rosu? Aici, cel putin, poti vedea multe chestii pe care nu le-ai putea descoperi atat de usor la o casa la cheie.

Sa cumperi casa construita la rosu?

Marele avantaj al cumpararii unei astfel de case este legat de faptul ca te poti implica in continuarea lucrarilor pentru a o amenaja exact ca si casa visutilor tale. Totusi, trebuie sa fii cu bagare de seama la cateva aspecte. Amintesc aici cateva pe care, din fericire, le poti verifica.

Astfel poti verifica adancimea fundatiei, daca a fost facuta hidroizolatia corespunzator, poti verifica calitatea betonului folosit si chiar a fierului din armatura. Tot in acest stadiu poti inspecta zidurile si acoperisul astfel incat sa te asiguri daca merita investitia.

Sa nu cumperi casa la cheie sau la rosu ci sa o construiesti tu de la zero?

Principalul avantaj este acela ca vei putea alege si personaliza proiectul casei. Pare o varianta buna constructia de la zero, chiar daca va fi destul de dificil sa supraveghezi executia de la A la Z. In acest fel te asiguri ca investitia ta este facuta asa cum ar trebui sa fie. Si mai e un avataj considerabil: casa construita de la zero poate fi configurata exact conform cerintelor si nevilor tale. In cazul celorlalte doua variante, trebuie sa fii envoit sa faci anumite concesii.

Ah, si era sa uit de un avantaj si mai importat: cand alegi sa construiesti casa de la zero inseamna ca in prealabil ai cumparat un teren pentru a putea sa o construiesti. Adica ai avut un cuvant de spus si cu privire la zona unde vei construi casa. Daca vei cumpara o casa la  cheie sau la rosu nici aici nu vei avea un cuvant de spus, va trebui sa alegi dintre putine optiuni.

Asadar, indiferent ce varianta ti se potriveste, eu sper ca ai inteles ceva din acest articol. Dupa cum ai putut observa nu m-am referit deloc la preturi. Si stiu sigur ca ti-ai dori sa afli cat costa constructia unei case. Dar am omis asta din cauza faptului ca pregatesc un articol amplu despre pretul unei case la rosu, la cheie sau construita in regie proprie.