De ce sa adaugam granule din polistiren in sapa

De o buna perioada de timp turnarea sapelor din beton nu se mai face din clasicul amestec dintre nisip, pietris, apa si ciment. Nu, acum se gasesc pe piata niste granule din polistiren (perle polistiren) care se adauga in compozitia betonului oferindu-i niste beneficii in plus.

Daca inca nu stiai de aceste perle din polistiren sau daca stiai deja dar inca nu esti convins de utilitatea acestora te invit sa ramai alaturi de mine pentru a afla mai multe informatii.

Pentru inceput trebuie sa aflam ce sunt aceste granule din polistiren. Denumirea acestora ne duce cu gandul la clasicul polistiren expandat. Dar oare acesta nu pluteste? Nu cumva si aceste perle din polistiren se vor ridica in sapa turnata? Sa vedem ce ne spune producatorul de unde am luat informatiile despre acest material, in cazul nostru Adeplast, despre aceste perle pe care le gasiti in magazinele de constructii :

Granule virgine polistiren, cu dimetru constant in timp, densitate controlata, fara clorflorcarbon (CFC, HCFC, HFC), fara risc de dezvoltare microorganisme. Produs aditivat E.I.A.® pentru amestec perfect cu apa si ciment, pentru eliminarea efectului de plutire, pentru distributie omogena a granulelor in mortar.

Asadar aflam ca polistirenul folosit la fabricarea acestor perle  este aditivat si nu se ridica in timpul turnarii.

Cum si unde se aplica. Se aplica conform cu specificatiile producatorului. Cum exista mai multi producatori va recomand sa cititi pe ambalaj inainte de a incepe treaba. In cazul de fata, respectivele granule, se amesteca cu apa, ciment si agregate conform tabelului de mai jos. Pe sleau va spun ca cel mai bine functioneaza o reteta de 130 de litri de granule ( un sac are 170 l) la un sac de ciment. Ei recomanda 170 de litri dar devine prea pufoasa sapa.

Aplicarea propriuzisa se face exact ca la turnarea unei sape normale. Uite ce spune producatorul despre conditiile de utilizare:

Suportul trebuie sa fie rezistent, curat, uscat, fara fisuri sau crapaturi, lipsit de grasimi, pulberi, reziduri sfaramicioase, saruri sau alte materiale ce pot forma un strat separator. Portiunile fragile si reziduurile de mortar trebuie indepartate. La temperaturi ridicate sau la aplicarea pe beton cu absorbtie ridicata este necesara udarea abundenta a stratului suport. In functie de absorbtie inclusiv cu o zi inaintea aplicarii materialului. Geamurile si ferestrele se protejeaza cu folie.

Cat costa un sac de perle din polistiren si cat de utile sunt. Parerea mea este ca sunt foarte utile. Depinde si de situatie. Prezinta cateva avantaje clare cum ar fi : termoizolarea pardoselii, usurinta de preparare si utilizare, sunt mai putin grele decat sapele normale. Un sac de 170 litri costa in jur de 60 de lei.

Unde este bine sa folosim perle din polistiren si unde nu este recomandat. Trebuie folosita la interior ca si strat suport pentru gresie sau parchet. Desigur ca se toarna peste o alta sapa din beton clasic. E perfecta pentru incalzirea prin pardoseala. Nu o recomand turnata peste polistiren deoarece crapa. De asemenea nici expusa la ploi si umiditate. In caz de turnare pe terase trebuie aplicata  hidroizolatie. Atentie la compozitia hidroizolatiei, nu trebuie sa contina solventi. Ca si sfat personal va recomand sa folositi in sapa cu granule din polistiren si o plasa sudata cu ochiuri de minim 15/15. Ca si ultima remarca trebuie sa va spun ca aceste granule din polistiren nu au ce cauta in betonul din fundatii sau alte elemente de rezistenta.

Sper ca ti-a fost de ajutor articolul acesta despre granule din polistiren. Te mai astept pe aici si cu alte informatii homedeco si idei de amenajare. M-am inspirat scriind despre acest material de aici. Un like sau un share ar fi de ajutor. Multumesc.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.