Ce tip de sapa sa alegem in apartamente sau garsoniere

Stim cu totii ca pardoselile apartamentelor sunt strambe si, in cazul apartamentelor sau garsonierelor vechi, placile peste care trebuie sa turnam sapa sunt destul de subrede.

Cum sa procedam si ce solutii sunt viabile pentru a avea pardoseli rezistente si drepte in blocurile de locuinte? M-am inspirat din intrebarea unui cititor si am decis sa postez raspunsul aici, pentru a ajuta si alte persoane in aceasta situatie.

Iata intrebarea:

Avem un apartament de 3 camere, intr-un bloc din 1968. Acum un an ne-am mutat in el si am ales sa punem parchetul laminat peste parchetul din lemn masiv, montat din structura blocului, insa acum 3 saptamani am avut o inundatie masiva cu apa fierbite (de la un robinet sectionat cand nu eram acasa).

In una din camere, parchetul s-a umflat  tare si cand am inceput sa il demontam, am constatat ca parchetul laminat era intact si de asemenea parchetul de lemn nu era cel umflat, ci niste placi de dedesubt, dintr-un fel de rumegus (cam de 50x50cm), care au revenit la forma lor repede. Insa, aceste placi miros puternic a mucegai si unele sunt umede. Sub ele este un strat de nisip. Am intrebat cativa mesteri si am primit mai multe variante, fiecare cu avantaje si dezavantaje:

1. Cea mai drastica: scos tot pana la placa de beton si pusa sapa de egalizare (facuta cu ajutorul nisipului de dedesubt) apoi sapa autonivelanta- dezavantaje: greutatea sapei, blocul fiind destul de vechi; timpul f lung de maturare a sapei;

2. Scos tot pana la placa de beton, pus polistiren extrudat (de vreo 5 cm), sapa +plasa de Buzau- dezavantaj: cantitatea mare de moloz si timpul  lung de maturare a sapei

3. Scos placile de rumegus, pus peste nisi polistiren extrudat (de 3 cm)+ plasa si adeziv , apoi sapa autonivelanta. Dezavantaj: unii dintre mesteri ne-au zis ca e posibil ca polistirenul sa se lase in cativa ani si/sau placa autonivelanta subtire sa se crape

4. Aceeasi solutie ca la 3, dar o sapa normala, de grosime mai mare de 2 cm, astfel incat sa nu existe riscul sa crape; dezavantaj: timpul  lung de maturare a sapei.

Pe noi ne-ar interesa o solutie cat mai rezistenta, astfel incat sa nu trebuiasca sa reluam operatiune peste cativa ani, insa care sa nu conduca la ingreunarea excesiva a plafonului si de asemenea, sa ne permita sa incheiem relativ repede (e cam dificil sa stam o luna cu santier).
Puteti sa ne ajutati cu o parere, sugestie, de cum ar fi mai bine si de asemenea, o idee despre costurile aproximative ale fiecarei solutii ?

In primul rand va multumesc pentru ca ati apelat la ajutorul nostru. Eu sunt Adelin si voi incerca sa va ajut cu cele mai bune sfaturi.

Am citit cu atentie sfaturile mesterilor si voi completa si eu cu cateva solutii. Plec de la faptul ca nu ne putem inalta mai mult de 7 cm. Indiferent de solutia aleasa trebuie sa scoateti tot pana la placa.

1. Curatare pardoseala, amorsare si aplicarea unui strat sau doua de hidroizolatie( stiu ca nu este vorba de o baie dar trebuie indepartat de tot mirosul de mucegai si eventuala reaparitie a acestuia). Cost aproximativ 150 lei.

Dupa aceasta operatiune, ziua urmatoare, turnati o sapa usoara din nisip, pietris si granule din polistiren. 

In functie de grosime, sapa ar trebui sa se usuce in 7-10 zile. Faceti aceasta in timpul verii pentru ca uscarea sa se faca rapid. Optional, pentru grabirea usacrii sapei, puteti opta pentru un dezumidificator. Cost aproximativ 400 lei. Acum puteti sa montati parchet fara teama.

2. Curatare pardoseala, amorsare, turnare sapa autonivelanta, lipirea unui strat de polistiren extrudat de grosime 3-5 cm si montajul parchetului. Daca optati pentru parchet din lemn masiv ce trebuie lipit de pardoseala trebuie sa mai aplicati si doua straturi de adeziv flexibil armate cu plasa din fibra de sticla. In cazul in care optati pentru parchet laminat nu trebuie sa mai aplicati adeziv si plasa din fibra de sticla. Cost aproximativ 700 lei.

3. O solutie foarte usoara. Scoateti tot pana la placa, construiti o structura din grinzi din lemn si placati-o cu scanduri sau OSB. Peste aceasta puteti monta parchet. Optional, exact ca in imaginea de mai jos, puteti pune nisipul rezultat in urma demolarii vechii pardoseli. Cost 500 lei.

Oricare dintre cele 3 solutii veti alege trebuie sa constientizati ca pretul nu trebuie sa fie un indicator principal. Intai de toate trebuie sa va ganditi la durabilitate si calitate.