Ce metode de incalzire sa alegem pe perioada iernii

Vara este cald si bine iar grija incalzirii locuintei nu exista. Mai degraba te gandesti cum sa ai racoare inauntru, din acest motiv tin sa te sfatuiesc sa faci termoizolatii de calitate, cu vata sau cu polistiren. De asemenea este bine sa ai montate si usi si ferestre de calitate, cu geam termopan.

Toate acestea iti sunt utile atat vara, cand vei avea racoare in casa, cat si iarna, cand vei pastra mai multa caldura inauntru, consumand o cantitate mica de combustibil necesar pentru incalzire. Asadar astazi vom discuta despre cele mai bune metode de incalzire a locuintei. Fie ca locuiesti la casa sau apartament, fie ca ai sau nu montat un sistem de incalzire, te sfatuiesc sa ramai conectat pe acest articol deoarece este posibil sa afli ca metoda ta de incalzire a locuintei nu este cea mai eficienta.

Principalele metode de incalzire a locuintei

Incalzirea cu  centrala termica pe gaz. Este cea mai intalnita metoda la apartamente si garsoniere. Fiind foarte comoda, aceasta metoda este foarte apreciata. Nu se face murdarie in casa iar centralele pe gaz sunt usor de intretinut. Ai nevoie doar de gaz metan, apa si curent electric pentru a trece cu brio de perioada iernii. Avantajele sunt multiple, cele mai vizibile fiind pretul relativ mic platit pe gazul metan, posibilitatea de a seta temperatura in locuinta dupa bunul plac si costurile cu mentenata destul de mici. Un sistem complet de incalzire cu ajutorul centralei termice pe gaz necesar intr-o casa medie costa intre 9.000 si 13.000  lei. Dar trebuie ca sa ai conducta deja la usa. Altfel costurile sunt mult mai ridicate. Singurul dezavantaj este acela ca nu poti sti cu cat va fi mai scump mc de gaz anul viitor, tara noastra importand o mare parte din acest combustibil.

Incalzirea cu centrala termica pe lemne. Fie ca functioneaza pe lemne, peleti, bricheti sau carbuni, aceste centrale sunt din ce in ce mai performante, avand un consum din ce in ce mai mic. Insa majoritatea romanilor cumpara centrale termice ieftine cu randament scazut. Recomand o centrala moderna care sa polueze cat mai putin si sa aiba un randament cat mai mare.

Incalzirea cu centrala electrica. Centrala electrica functioneaza la fel ca ci cea pe gaz. Este preferata in imobilele unde reteaua de gaz inca nu a ajuns. Costurile de instalare sunt aproximative ca cele ale montarii unei centrale termice pe gaz. Ai nevoie doar de apa si de curent electric. De preferat iti trebuie curent electric trifazic, daca doresti sa fie eficienta. In cazul centralelor electrice dezavantajul major este ca nu stii cat se va scumpi curentul electric in perioada urmatoare, mai ales ca piata s-a liberarizat complet. Si asa, raportat la salariile din tara, curentul electric nu este tocmai ieftin, incalzirea unui apartament costand in jur de 800 de lei. Pentru locuintele mari acest tip de centrala chiar te va baga in faliment.

De mentionat ar fi si faptul ca puteti opta si pentru varianta incalzirii prin pardoreala daca optati pentru cele trei tipuri de centrale prezentate mai sus. Sau puteti sa mergeti in paralel, atat pe calorifere cat si pe incalzire prin pardoseala.

Incalzirea cu soba de teracota sau semineu pe lemne. Probabil cea mai intalnita metoda din zona rurala. Anual se inmultesc posesorii de seminee, din acest motiv ideile cele mai frumoase de amenajari cu seminee le vei gasi pe acest site.

Incalzirea cu panouri radiante. O metoda comoda de incalzire a locuintei. Poti sa le montezi singuri, fara sa fie nevoie sa apelezi la specialisti. Si nu e nevoie sa ai autorizatie pentru asa ceva. Trebuie doar sa le conectezi conform specificastiilor producatorului si vei avea in scurt timp caldura in locuinta. Mai multe informatii despre panouri radiante aici.

Incalzirea cu aparate electrice cum ar fi aeroterme, calorifere electrice sau seminee electrice. Cea mai ieftina metoda, din punct de vedere al costurilor cu echipamentele. Dar pe termen lung acest mod de incalzire nu este rentabil.

Concluzie despre metodele de incalzire a locuintei. Nici un sistem de incalzire nu da randament maxim. Toate au avantaje si dezavantaje, ramanand astfel ca tu sa il alegi pe cel mai potivit. De aceea recomand cu ardoare ca tu sa te gandesti la moduri de a face economie.  Incepe sa te informezi despre panouri solare, pentru a aduce un aport la incazire pe timpul iernii si a avea apa calda gratis pe timpul zilelor insorite. Nici panourile fotovoltaice nu sunt de lepadat, acestea iti pot oferi curent electric gratuit. Chiar daca initial investitiile sunt mai mari vei vedea ca va merita .

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.